Wat te doen bij een storing in huis?

Voor veel woningbezitters is het niet altijd duidelijk wat ze moeten doen bij een stroomstoring in huis. Soms wordt een stroomstoring door een algehele storing in je woonwijk veroorzaakt, soms ligt een kortsluiting aan de basis van een stroomstoring en soms gaat het om een overbelasting van groepen uit de meterkast. Om een stroomstoring te verhelpen kun je onder meer proberen de gesprongen stop uit de meterkast te vervangen. Als het vervangen van de stop geen effect heeft, kun je de hulp van een storingsdienst in de buurt bellen. Voor het schrijven van dit artikel spraken we met de storingsdienst Groningen. Deze storingsdienst helpt mensen dagelijks bij het oplossen van stroomstoringen en kortsluitingen in huis.

Achterstallig onderhoud als voornaamste oorzaak

Het merendeel van de stroomstoringen die door deze storingsdienst verholpen worden, worden veroorzaakt door achterstallig onderhoud aan de elektra in huis. Wanneer heb jij de elektra in je woning voor het laatst door een erkende elektricien laten controleren? Door de elektra zeker eens per twee jaar te laten controleren is de kans op vervelende storingen minimaal. Bij het uitvoeren van onderhoud zal een elektricien alle elektra in huis nalopen op (beginnende) slijtage. Waar nodig zal de versleten elektra direct voor je vervangen worden om storingen tegen te gaan.

Zelf storingen in huis verhelpen

Soms wordt een stroomstoring in huis veroorzaakt door een kortsluiting in oude elektrische apparaten. Denk bijvoorbeeld aan een oud koffiezetapparaat of een oude waterkoker! Het is in zo’n geval voldoende om de gesprongen stop te vervangen en het oude elektrische apparaat van de elektriciteit af te sluiten. Je vindt het kapotte elektrische apparaat door eerst alle elektrische apparaten uit te schakelen en deze vervolgens stuk voor stuk opnieuw in te schakelen. Op het moment dat de stop uit de meterkast opnieuw sprint, heb je het kapotte apparaat gevonden. Zo heb je de hulp van de storingsdienst niet direct nodig!