Stroomstoring, wat te doen?

Het komt gelukkig niet vaak voor. Gemiddeld zit een huishouden in Nederland minder dan 25 minuten per jaar zonder stroom. Maar als het wél gebeurt is dat erg vervelend en kan het zelfs gevaar opleveren. Wat kunt u nou het beste doen tijdens een stroomstoring, en wat kunt u beter laten? Hieronder leest u van welk type storing er sprake kan zijn en of u het zelf kunt oplossen. Ook kunt u een aantal tips en trucs lezen over hoe u met een stroomstoring om kunt gaan.

Algehele storing

U kunt zich een hoop moeite besparen door direct na te gaan of de storing een lokaal probleem is. Wanneer uw buren ook last hebben van stroomuitval dan kunt u zelf niets doen om de storing te verhelpen. Wel kunt u melding doen van de stroomstoring bij het Nationaal Storingsnummer op 0800-9009. Dit telefoonnummer is dag en nacht bereikbaar. Zodra u een melding hebt gedaan gaan zij voor u aan de slag om de stroomstoring zo snel mogelijk te verhelpen.

Stroomstoring binnenshuis

Wanneer het een storing alleen in uw woning betreft hoeft u dit niet te melden bij het Nationaal Storingsnummer. U kunt proberen het probleem zelf op te lossen door een kijkje te nemen in de meterkast. Als u een stoppenkast heeft, controleer dan of alle smeltzekeringen nog in orde zijn. Heeft u geen stoppenkast dan moeten de groepenzekeringen en de hoofdzekering worden gecontroleerd. Een probleem met de stoppen of groepenzekeringen kunt u zelf oplossen door ze weer aan te zetten. Bij een probleem met de hoofdzekering kunt u beste contact met een elektricien of monteur opnemen.

Probleem met de stoppen of zekeringen

Om de uiteindelijke oorzaak te achterhalen moet u kijken in welke groep de storing plaatsvindt. Zodra u weet om welke groep het gaat, haal dan alle stekkers van elektrische apparaten in die groep uit het stopcontact. Hierna kunt u de stroom weer inschakelen op de betreffende groep. Doe nu één voor één de stekkers weer terug in het stopcontact. Als de stroom weer uitvalt bij één van de apparaten dan weet u dat dát de veroorzaker is van de storing. U kunt proberen het apparaat zelf te repareren, maar het is beter en veiliger om dit door een elektricien te laten doen.

Tips & Trucs tijdens een stroomstoring

Het is lastig om in te schatten hoe lang een stroomstoring duurt. Het is desondanks altijd goed om voorzorgsmaatregelen te treffen. Zorg dat u wat kaarsen en een zaklamp op batterijen in huis heeft. Denk om de veiligheid van uzelf en anderen. Loop even langs bij buren of mensen die het moeilijk zouden kunnen hebben en kijk of u kunt helpen. Haal zoveel mogelijk stekkers uit het stopcontact omdat een piek in de stroom er voor kan zorgen dat bepaalde apparaten stuk gaan. Probeer de koelkast en vriezer zoveel mogelijk dicht te houden als de stroom is uitgevallen. Daarnaast is het natuurlijk zaak om er het beste van te maken, zelfs als de elektriciteit niet meer werkt. Dus, steek een paar kaarsen aan om het gezellig en warm te maken, nodig eventueel buren of kennissen uit om uw leed mee delen, speel een spel of lees een boek en trek iets warms aan.