Wat te doen bij asbest in huis?

Al langer dan 25 jaar is asbest verboden te gebruiken, echter is de kans groot dat als je huis gebouwd is voor 1994 er nog asbest in verwerkt is. Zeker als je van plan bent om je woning te verbouwen kan dit een risico vormen. Is jouw woning ouder dan 1994? Laat dan je woning onderzoeken. Hieronder vertellen wij wat te doen bij asbest in huis.

Is er asbest aanwezig?

Producten en materialen die asbesthoudend zijn hebben een vezelachtige structuur. Bij beschadiging of een breuk in het materiaal kan je dit duidelijk zien. Maar om zeker te weten of je asbest in huis hebt moet je een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf laten komen. Een inventarisatie is redelijk prijzig, maar tijdens het verbouwen erachter komen dat er asbest aanwezig is kost al snel een veelvoud. Wij adviseren dan ook altijd om een erkend asbestinventariseringbedrijf in te schakelen bij twijfel.

Asbest in huis, wat moet ik nu?

Als uit dit onderzoek blijkt dat er asbest in huis aanwezig is, kan je het veiliger zijn om de asbest te laten zitten. Zeker als het stevig vast zit en onbeschadigd is. Wel moet er dan een asbestbeheerplan geschreven worden. Dit zorgt ervoor dat de situatie ook in de toekomst

Asbest verwijderen; zelf doen of laten doen?

Als uit de inventarisatie blijkt dat er asbest aanwezig is moet dit verwijderd worden door een gecertificeerd bedrijf. Bij minder dan 35 vierkante meter mag je dit als particulier ook zelf doen, tenzij het verwijderen gevaarlijk is. Echter ontvang je dan ook geen subsidie voor de verwijdering. Meld bij de gemeente vooraf dat je van plan bent asbest te (laten) verwijderen. Ons advies is om altijd een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf in te schakelen bij asbest in huis.

Subsidie voor asbest verwijderen

Per 1 januari 2024 worden asbesthoudende daken verboden. Als je voor die tijd in actie komt dan kan je een subsidie aanvragen bij de gemeente. De subsidieregeling loopt tot 1 januari 2020. Via de website van RVO kan je een subsidie aanvragen.