Nuttige daken

In de supermarkt zie je steeds meer biologische producten. Steeds meer mensen proberen bewust te leven en rekening te houden met het milieu. Afval wordt meer en meer gescheiden voor recycling en huizen worden steeds beter geïsoleerd. Bewust leven werkt op 2 manieren voordelig, ten eerste sparen we de aarde voor de generaties na ons, ten tweede is het in veel gevallen ook nog eens goed voor de portemonnee. Zelf woon ik in een woontoren en kijk uit op behoorlijk veel daken in de grote stad. Deze zijn vaak grijs en saai en worden eigenlijk niet nuttig besteed, iets wat zonde is, zeker omdat in de stad de ruimte al behoorlijk beperkt is. Daarom heb ik wat rondgeneusd op het internet en ik heb een aantal opties voor nuttige invulling van onze daken gevonden.

Ten eerste het rieten dak. Dit is vooral uit esthetisch oogpunt een interessante optie. Voor hellende daken is een dak van riet zeker een interessante optie. Ten eerste geeft rieten dakbedekking het huis een mooi authentiek en landelijk karakter, ten tweede isoleert dit type dak erg goed. Rieten daken zijn goed bestand tegen het weer en door de toevoeging van allerlei veiligheidsmaatregelen tegenwoordig ook behoorlijk brandveilig. Rieten dakbedekking is een duurzame vorm van dakbedekking en gaat erg lang mee in vergelijking met andere type daken.

Het groendak is een type dak wat nog maar weinig gezien wordt in Nederland. In grote steden als New York is deze vorm van dakbedekking tegenwoordig erg populair. Groene daken zijn erg goed bestand tegen weer, wind en vocht en kunnen de levensduur van uw dak verdrievoudigen. Het dak word vaak bedekt met een laag van mossen, grassen en kruiden. Als u een stevige dakconstructie heeft dan kunt u er voor kiezen om er een daktuin van te maken en ook eventueel struiken en bomen er aan toe te voegen.

Zonnepanelen worden ook steeds vaker waargenomen op de daken van verschillende huizen. Het is geen losstaand type dakbedekking maar wel een zeer nuttige aanvulling. Zo kunt u gaan verdienen met uw dak. Door gunstige subsidies en het uitsparen van energiekosten worden zonnepanelen vaak al binnen 5 tot 10 jaar terugverdiend.