Stoppen doorgeslagen? Dit is wat je moet doen!

Het is vast wel eens gebeurt dat de stoppen zijn doorgeslagen. Dit is natuurlijk erg vervelend en dit gebeurt dan ook vaak op moment wanneer het niet uitkomt. Maar wat moet je doen als de stoppen zijn doorgeslagen en hoe kan je dit voorkomen? Je leest er alles over hieronder!

Wat zijn doorgeslagen stoppen?

Wanneer er teveel stroom door een stop loopt, smelt er een draad, en daardoor wordt de stroom verbroken. Doordat de stroom wordt verbroken slaat er dus een stop door. Een stop is voor eenmalig gebruik gemaakt en daarom moet er dus een nieuwe stop geplaatst worden. Wanneer je stoppen zijn doorgeslagen is het altijd handig dat je een reservestop hebt liggen. Zo kan je een nieuwe plaatsen en de stroom weer inschakelen.

Wat moet je doen bij een doorgeslagen stop?

Wanneer de stoppen zijn doorgeslagen is het belangrijk om eerst te kijken wat de reden is waarom de stoppen zijn doorgeslagen. Afhankelijk van het probleem kan er namelijk gezocht worden na een oplossing. Je wilt natuurlijk niet dat wanneer je een nieuwe stop hebt geplaatst ze direct weer doorslaan. Het is daarom verstandig om altijd eerst te kijken waar het probleem zit.

Wanneer je erachter bent gekomen dat je een groep teveel belast is het misschien wel verstandig om de apparaten over meerdere groepen te verspreiden. Op deze manier belast je een groep minder erg en zorg je ervoor dat er minder snel een stop doorslaat.

Hoe vervang je een stop?

Allereerst moet je natuurlijk kijken welke stop er is gesprongen. Je kan dit zien aan de achterzijde van de stop. Het middelste stukje metaal/veertje is dan weggesprongen en daaraan kan je zien dat de stop is doorgeslagen. Wanneer je erachter bent gekomen welke stop er doorgeslagen is, draai het de knop op 0 en vervolgens draai je de porseleinen schroefkop los. Wanneer je dit hebt gedaan kan je de stop vervangen. Zorg ervoor dat je altijd nieuwe zekeringen in de meterkast op voorraad hebt. Wanneer je de stop hebt vervangen kan je de porseleinen schroefkop er weer opdraaien.

Bron: https://elektriciensgroningen.nl/