Help! Ik heb een lek in mijn vloerverwarming, en nu?

Heb je tijdens een verbouwing in huis vloerverwarming aan laten leggen? In dat geval hoor je te profiteren van een prettige vloer om op wakker te worden. Daarbij zorgt de vloerverwarming voor een efficiëntere verspreiding van warmte door de ruimte. Als gevolg hiervan neemt je energieverbruik af en houd je maandelijks meer geld over! Helaas kan het ook voorkomen, dat je niet direct van deze voordelen profiteert. Denk bijvoorbeeld aan een lekkage, die ontstaan is tijdens het aanleggen van de vloerverwarming. Als gevolg van de lekkage sijpelt er vocht uit de leidingen, wat vervolgens in je vloer trekt. Dit resulteert in het geval van houten vloeren in nare bobbels. Wat moet je doen om dit te verhelpen?

Hulp inschakelen bij een lekkage onder de vloer

Het is vaak lastig om te bepalen waar zich de exacte bron van een lekkage bevindt. De hele vloer openen is echter ook niet wenselijk. Gelukkig kun je tegenwoordig een lekdetectie uit laten voeren. Organisaties maken hierbij gebruik van professionele hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan een thermografische camera. Deze camera laat het verschil in temperatuur zien tussen het vocht binnen en buiten leidingen. Zo wordt het relatief eenvoudig om tot de bron van een lekkage te komen. Houd er rekening mee dat een aanbieder van zo’n lekdetectie de lekkage niet verhelpt. Dit kun je zelf doen of laten doen door een loodgieter.

Snel handelen bij lekkages is essentieel

Om de kans op een ernstige vochtschade in huis tot een minimum te beperken, is het belangrijk om snel op te treden bij lekkages in huis. Dit geldt overigens niet alleen voor een lekkage onder de vloer. Ook bij een renovatie van de badkamer kunnen lekkages ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan sanitaire voorzieningen, die niet op de juiste wijze worden aangesloten. Speling die hierbij ontstaat maakt dat het vocht uit de leidingen kan sijpelen.