Tips om het energielabel van je kantoor te verbeteren

In 2030 moet de CO2-uitstoot 49% lager zijn dan in 1990 staat in het klimaatakkoord. Om dit te bereiken moet er nog veel gebeuren. Niet alleen consumenten, maar ook voor bedrijven is het belangrijk om duurzame keuzes te maken.

Consumenten wordt geadviseerd om te kiezen voor zuinige apparaten met een goed energielabel. Vergelijkbare energielabels zien we ook voor complete kantoorpanden. In Nederland is het verplicht om als pandeigenaar bij oplevering, verkoop of verhuur te beschikken over een geldig energielabel. Een energielabel voor bedrijven geeft de energieprestatie van het bedrijfspand aan. 

Kantoren moeten minimaal een energielabel C hebben

Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoorpanden in Nederland met een oppervlakte groter dan 100 m2 minimaal een energielabel C hebben. Dit label betekent dat het kantoorpand relatief energiezuinig is. Het behalen van een energielabel C is voor veel oudere kantoorpanden een flinke uitdaging. Om je te helpen geven we een aantal praktische tips om het energieverbruik van je kantoor te verminderen. Lees verder en verduurzaam je kantoor.

1. Energieverbruik inzichtelijk

Zonder inzicht in het energieverbruik van je kantoorpand is het natuurlijk lastig om doelgericht maatregelen te nemen voor een beter energielabel. Door een Energie Prestatie Adviseur Utiliteitsbouw (EPA-U adviseur) in te schakelen krijg je inzicht in het energieverbruik van je pand. Vergelijk hier energieadvies bedrijven. Zo’n energieadviseur doet op locatie een opname van het pand en verwerkt de genoteerde gegevens vervolgens tot een epa-rapport. In dit rapport vind je niet alleen het huidige energielabel, maar ook alle maatregelen die je kunt nemen om je kantoor te verduurzamen. Meer inzicht in het energieverbruikt zorgt ervoor dat je doelgericht maatregelen kunt nemen om te voldoen aan de energielabel C verplichting.

2. Isolatie verbeteren

Door een goede isolatie van je kantoor blijft de gecreëerde temperatuur langer in stand. Is het warm, dan blijft het warm. En als het koel is dan blijft het langer koel. Er zijn allerlei verschillende soorten isolatie voor je kantoorpand. Denk bijvoorbeeld aan dak- en spouwmuurisolatie, hoogrendementsglas (HR++) en kruipruimte-isolatie. Het aanbrengen van betere isolatie is energiebesparend en de investering wordt binnen 5 jaar terugverdiend.

3. Zonne-energie opwekken

Een andere maatregel om je pand te verduurzamen is het zelf opwekken van energie. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen op je pand. Zonnepanelen zorgen niet alleen voor een verduurzaming, maar zijn ook nog eens behoorlijk winstgevend.