3 verbouwingen voor meer ruimte in huis

Wil jij meer ruimte creëren in huis? Bijvoorbeeld omdat er gezinsuitbreiding op komst is, of omdat je wil investeren en de waarde van je woning wil verhogen. Dan heb je verschillende mogelijkheden om de woonruimte te vergroten. In deze blog delen we de populairste 3 verbouwingen voor meer ruimte in huis!

Uitbouw of aanbouw woning

Met een uitbouw of aanbouw zorg je direct voor meer woonoppervlakte. Je hebt hier veel mogelijkheden. Zo kun je de achterkant van je huis uitbouwen, maar een erker aanbouwen of juist de zijkant uitbouwen is ook mogelijk. In overleg met een betrouwbare aannemer kun je een ontwerp samenstellen voor jouw uitbouw. Hierbij wordt natuurlijk rekening gehouden met de grootte van de afmeting en de benodigde vergunningen.

De kosten voor een woning uitbouw is afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste speelt het aantal m2 van de verbouwing een rol. Maar ook materiaalkosten, uurtarief, afvalverwerking en prefab of traditioneel uitbouwen hebben invloed op de totale prijs.

Hoewel je met een uitbouw veel extra krijgt en de waarde van je huis vermeerdert, moet je wel rekening houden met het kostenplaatje. Je bent namelijk al snel 30.000 euro kwijt om een uitbouw aan de achterkant van je woning te laten realiseren. Is dit te gortig? Dan kun je kiezen voor een erker aan de voorzijde van het huis. De gemiddelde erker kosten liggen rond de 9.000 euro. 

Nokverhoging voor extra verdieping

Een andere manier om meer ruimte te creëren is door een nokverhoging. Een nokverhoging wordt ook wel dakverhoging genoemd. Het is een flinke investering, maar je krijgt er wel een extra woonverdieping voor terug. Dit is bijvoorbeeld een uitstekende verbouwing wanneer je nu enkel een vliering hebt. Met een nokverhoging zorg je voor een zolder die je kunt gebruiken als slaapkamer, studeerkamer of hobbyruimte.

De kosten van een nokverhoging zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type nokverhoging, de gebruikte materialen, loonkosten en afvalverwerking. Ook de mate van afwerking heeft invloed op de totale prijs.

Je hebt de keus uit een enkelzijdige nokverhoging en dubbele nokverhoging. Bij een plat dak kies je voor een dakopbouw en wordt het gehele dak verhoogd. Qua materialen heb je de keus uit o.a. hout, kunststof, steen en zink. Overleg altijd met de vakman om tot de beste keuzes te komen. Op basis van jouw wensen en type woning kan de vakman materiaal en soort nokverhoging aanraden.

Dakkapellen voor meer ruimte op zolder

Heb jij al een volledige zolderverdieping? Dan is een nokverhoging of dakopbouw niet nodig. Met een dakkapel kun je in dit geval ook al meer ruimte creëren in huis. Veel huizen hebben een schuin dak, waardoor je minder mogelijkheden hebt op zolder. Het dak loopt immers schuin af. Door dakkapellen te laten plaatsen heb je meer woonruimte op zolder. Je kunt dit benutten door van je zolder een ruime slaapkamer of werkruimte te maken.

Van de 3 verbouwingen voor meer ruimte in huis in deze blog, is het plaatsen van een dakkapel de goedkoopste investering. De gemiddelde kosten van een dakkapel liggen tussen de 5.000 en 6.000 euro. Maar uiteraard is dit afhankelijk van de grootte, het soort materiaal en de mate van afwerking. Ook het uurtarief van de vaklieden heeft invloed op de totale dakkapel prijs.

Je hebt de keus uit houten dakkapellen, kunststof dakkapellen, zinken dakkapellen en polyester dakkapellen. Een houten dakkapel is het goedkoopst en een zinken dakkapel het duurst. Hout vergt echter wel meer onderhoud en heeft een kortere levensduur. Tegenwoordig kunnen dakkapellen ook prefab geplaatst worden. Dit betekent dat de dakkapel al zoveel mogelijk in de fabriek wordt gemaakt, zodat deze alleen nog op het dak geplaatst hoeft te worden. Je nieuwe dakkapel kan in veel gevallen al binnen 1 dag geplaatst worden!

Besparen op jouw verbouwing met Slimster

Wordt jouw huis te klein en zoek je een goede manier om extra woonruimte te creëren? Met een nokverhoging, uitbouw of dakkapel krijg je meer ruimte in huis én verhoog je de waarde van jouw woning. Bij Slimster kun je bovendien eenvoudig besparen op deze verbouwingen. Vraag gratis offertes aan van bouwbedrijven uit jouw regio en vergelijk deze op kosten en kwaliteit. Zo vind je direct de beste aanbieding voor jouw klus!