3 tips voor het aanvragen van een energielabel

Ga je jouw woning verkopen of verhuren? Om de overeenkomst definitief te maken, heb je een definitief energielabel nodig. In 2015 hebben alle woningen een voorlopig energielabel gekregen, maar dit is nog niet de definitieve variant. Mocht jouw woning nog géén definitief energielabel hebben, is het zaak om dit energielabel zo snel mogelijk aan te vragen. Volg daarvoor onderstaande tips op.

 

Tip 1: vraag het label zo vroeg mogelijk aan

Het aanvragen van een energielabel moet je via een energieprestatie-adviseur doen. Met name in de afgelopen periode is gebleken dat deze adviseurs een nogal volle agenda hebben. Als je op korte termijn een energielabel nodig hebt, kan dit daarom voor problemen zorgen. De tip is dan ook om het energielabel zo snel mogelijk aan te vragen. Houd rekening met de wachttijden bij de adviseurs en probeer daar zo snel/vroeg mogelijk op in te spelen.

 

Tip 2: vraag meerdere offertes op

Voor het aanvragen van een energielabel moet je bij een energieprestatie-adviseur zijn. Deze adviseur is volledig vrij om zijn/haar eigen tarieven te bepalen. Hierdoor is het echt verstandig om bij meerdere adviseurs een offerte op te vragen. Aan de hand van deze offertes kun je vervolgens de juiste keuze maken. Je bent daardoor in ieder geval in staat om een uitgebreide/goede vergelijking te maken. Hoogstwaarschijnlijk merk je al snel op dat er daadwerkelijk verschillen zitten tussen de offertes.

 

Tip 3: ga goed na of je écht een energielabel nodig

Een energielabel aanvragen is in veel gevallen verplicht. Het is echter ook zo dat in sommige situaties sprake is van een uitzondering. Het advies is dan ook om goed onderzoek te doen naar deze uitzonderingen. Mogelijk is jouw woning nét een uitzonderingsgeval, waardoor je geen onnodige kosten voor het energielabel hoeft te maken.