5 tips voor een duurzame keuken

In een duurzame keuken wordt bewust(er) omgegaan met voedsel, spullen en keukenapparatuur. Zodat er geen eten, energie of water wordt verspild. Ontdek hoe je de keuken snel en goedkoop een stuk duurzamer maakt.

  1. Keukenapparatuur vervangen
    Hoe zuinig zijn de elektrische apparaten in jouw keuken? Niet zo? Overweeg om de apparaten die het minst zuinig (dit zijn meestal de oudere apparaten) zijn te vervangen door een zuinig model. Komt het financieel niet uit om een energiezuinige vaatwasser, koelkast of vriezer te kopen? Huur ‘t! Dan betaal namelijk je niet die hoge aanschafkosten, maar een vast maandbedrag. Een duurzame koelkast of vaatwasser huren is makkelijk en snel geregeld. Je huurt keukenapparatuur en meer bij o.a. BlueMovement, Coolblue, Skala. Zo gebruik je zonder veel geld in 1x uit te geven toch een innovatieve en zuinige koelkast, vriezer of vaatwasser.
  2. Ban plastic & papier
    Voor plastic en papier bestaan heel wat milieuvriendelijkere alternatieven. Zoals stoffen schoonmaakdoekjes en servetten, RVS-rietjes, wasbare food wraps of siliconen bewaarzakken of RVS-bewaarblikken. Dus, heb je keukenrol, servetten, plastic rietjes, Tupperware, folie of boterhamzakjes liggen? Maak het op, maar koop geen nieuwe. Koop een herbruikbaar alternatief.
  3. Boodschappen doen
    Koop zoveel mogelijk voedsel bij de lokale bakker, boer en groenteman. Het liefst seizoensgroenten en fruit uit Nederland. Dit wordt op het land gekweekt en niet in een verwarmde kas. En omdat het uit Nederland komt, is het vervoer ervan tot een minimum beperkt. Ook weer duurzaam. Neem verder altijd je eigen groente- of fruitnetje mee, dat scheelt weer plastic of papieren zakjes. Eet zo min mogelijk vlees of vis. Heb je hier toch zin in? Koop dan de meest duurzame stukjes bij de slager of visboer.
  4. Duurzaam gebruiken
    Een energiezuinige vaatwasser is de helft van het duurzame werk. De andere helft ligt bij het gebruik van de vaatwasser. Zet de vaatwasser pas aan als hij vol is. Dit is duurzamer dan 2x een vaatwasser aanzetten die voor de helft gevuld is. Dit geldt trouwens voor alle apparaten; Was je snel iets af? Laat de kraan niet onnodig lopen. Pak je iets uit de koelkast? Laat de deur niet langer dan 3 minuten openstaan. De koelkast moet dan extra harder werken, wat extra energie kost, om weer op temperatuur te komen. Bewaar je kliekjes? Supergoed! Laat ze wel goed afkoelen voordat ze de koelkast of vriezer ingaan.
  5. Gebruik alles
    Groenteresten over? Gooi ze niet weg! Dit is perfect om een lekkere groentebouillon van te maken. Verdeel de bouillon nadat het is afgekoeld over een ijsblokjesvorm en zet het in de vriezer. Zo kun je langer bewaren en heb je meteen een afgemeten hoeveelheid. Je pakt per keer wat je nodig hebt. Koffieprut kun je prima als plantenvoeding gebruiken. Fruitresten kun je drogen en verwerken in potpourri. Veel kleine hoeveelheden groenten over? Nét te weinig voor een maaltijd? Doe alle stukjes in een pan, voeg wat van die huisgemaakt groentebouillon toe en maal het tot een glad geheel in de keukenmachine. Je hebt nu een groentesoep. Ook deze kun je deels invriezen als het te veel is. Heb je geen keukenmachine en vind je dit te duur om te kopen? Dan kun je een grote of kleine keukenmachine huren. Zo kun je het apparaat uitproberen zonder dat je meteen de hoge kosten hoeft te betalen. Want een keukenmachine is wel echt heel handig bij koken, bakken en food prepping.