WIBON wet: alles wat je moet weten

Wie weleens machinaal in de tuin heeft gegraven of van plan is dat te doen, heeft waarschijnlijk wel eens van deze term gehoord: de WIBON wet. Het is een erg belangrijke factor wanneer je wilt gaan graven in de grond en mag dan ook niet vergeten worden. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over de WIBON wet en waarom het zo belangrijk is om deze wet te volgen. 

Wat is de WIBON wet? 

De WIBON wet bevat regels over de bovengrondse en ondergrondse infrastructuur. De volledige naam is dan ook Wet Informatie-uitwisseling Bovengrondse en Ondergrondse Netten en netwerken. Een belangrijk onderdeel van deze wet is preventie van graafschade. Door middel van een kabels en leidingen kaart van heel Nederland kan ervoor gezorgd worden dat er niet op kabels wordt gegraven, waardoor deze kapot kunnen gaan. 

Het verschil tussen de WIBON en de WION

Sommige mensen kennen deze wet misschien nog als de WION. Dat kan kloppen, want de WIBON wet is sinds 2018 eigenlijk niets meer dan een vernieuwde versie van de WION. De wet werd 5 jaar na inbreng geëvalueerd en hier kwamen enkele toevoegingen en wijzigingen uit. Zo werd er geconcludeerd dat graafschade nog beter kan worden teruggedrongen door:

  • Bovengrondse netten en netwerken ook mee te nemen
  • Data digitaal uit te wisselen met alle betrokken partijen
  • Netbeheerders verplicht te maken een melding te doen wanneer er iets wijzigt (bijvoorbeeld eigenaarschap)
  • Netbeheerders te verplichten om extra informatie te verschaffen
  • Informatie over huisaansluitingen te digitaliseren
  • Voorzorgsmaatregelen door de netbeheerder kenbaar te laten maken
  • Netbeheerders hun data op te laten slaan bij het Kadaster
  • Meer gebruiksgemak door de KLIC-win

Waarom het belangrijk is om graafwerkzaamheden te melden

Ben jij van plan om machinaal te gaan graven in je tuin? Dan dien je altijd een KLIC-melding te doen. Hierdoor geef jij aan waar je precies wilt gaan graven en hoe diep je van plan bent te gaan. Door de WIBON wet is er een overzicht van alle kabels en leidingen, ook die in jouw tuin liggen. Op basis van jouw plan en de kaart met de kabels en leidingen, kan er bepaald worden of jouw werkzaamheden veilig worden bevonden. Wanneer je hier geen melding van maakt, ben je je ook niet bewust van de leidingen en kabels die in je tuin liggen en is er een grotere kans dat je deze raakt. Heb je dan geen melding gedaan, dan valt deze schade niet onder de verzekering en moet je alles dus zelf betalen. Dat wil je natuurlijk niet laten gebeuren doordat jij die ene simpele stap (de KLIC melding) niet wilde doen.