Hoe vloerverwarming en schuimbeton samenwerken

Deze blog gaat over warp-vloerverwarming, folie plakken ter voorbereiding van het isoleren van je kruipruimte en de voor- en nadelen van schuimbeton. In deze blog zal ik dieper ingaan op de werking van warp-vloerverwarming. Ook zal ik uitleggen waarom er folie geplakt moet worden en wat de voordelen en nadelen van het gebruik van schuimbeton zijn.

WARP-vloerverwarming

In het geval van een WARP-vloerverwarming vindt de verwarming plaats door warmwaterbuizen in de vloer. Dit type verwarming heeft veel weg van een traditionele vloerverwarming. Het gebruikt leidingen, waar doorheen warm water stroomt van de cv-installatie. Die leidingen worden in matten geklikt, wat de installatie tamelijk eenvoudig maakt. De matten met de leidingen zijn niet hoog, wat in een bestaande woning prettig kan zijn. Als je al een cv-installatie hebt, dan kan je die blijven gebruiken. Je sluit je WARP-vloerverwarming daar gewoon op aan. Verwarmen met een gasketel is niet zo duurzaam. Je kunt je WARP-vloerverwarming echter duurzamer maken door er een warmtepomp aan te koppelen, die sowieso verplicht wordt in Nederland. Als een ander nadeel van dit type verwarming zou je kunnen noemen dat het vrij lang duurt alvorens een koude vloer voldoende warm is. 

In de volgende twee paragrafen gaan we het hebben over het plakken van folie bij het isoleren met schuimbeton en de voor- en nadelen van het gebruik van schuimbeton.

Folie plakken schuimbeton

Schuimbeton is een mengsel is van kalk, cement, zand en water. Alvorens dat uithardt, is het daarom vloeibaar. Bij het aanbrengen loopt het naar alle kanten weg. Ook wordt er water aan het schuimbeton onttrokken, wat onwenselijk is. Daarom wordt er eerst een folie aangebracht. Daarvoor maak je bakken. Dat doe je bijvoorbeeld in een kruipruimte. Dankzij de folie blijft die kruipruimte ook droger. Het toepassen van de folie kan je heel goed zelf doen. Je dient er op te letten dat je de folie niet te strak legt, anders kan dat gaan scheuren. Dat geldt met name voor de hoeken. De folie dient overal voldoende te worden gesteund. Bij het aanbrengen van schuimbeton kan dat spetteren. Daarom dient de folie tot voldoende hoogte op muren te reiken. De folie wordt onder leidingen gelegd, die goed dienen te zijn vastgelegd om verschuiven te voorkomen.

 

Voor- en nadelen van schuimbeton

Schuimbeton wordt vloeibaar aangebracht en wordt veel voor isolatiedoeleinden gebruikt. Maar wat zijn de voor- en nadelen van het materiaal? We zullen er een aantal noemen.

Voordelen

Voordelen van schuimbeton zijn onder meer de volgende:

  • isoleert goed;
  • is licht van gewicht en verhoudingsgewijs sterk;
  • is goed bestand tegen vorst;
  • is bestendig tegen vocht en schimmel;
  • nivelleert vanzelf;
  • de kosten ervan zijn verhoudingsgewijs laag;
  • het gaat lang mee;
  • het hard redelijk snel uit.

Nadelen

Als nadelen van schuimbeton kunnen onder andere worden genoemd:

  • voordat je schuimbeton kunt gebruiken, is de nodige voorbereiding vereist. Je dient bijvoorbeeld eerst folie aan te brengen;
  • je dient de benodigde hoeveelheid goed te berekenen;
  • het kan niet als dekvloer worden gebruikt;
  • het kan niet worden gestort bij regen of vorst;
  • vuiligheid is lastig te verwijderen.