Tuinrenovatie zelf doen? Praktisch stappenplan

Word je spontaan somber als je naar jouw tuin kijkt? Dan is het de hoogste tijd voor tuinrenovatie. Maar het opknappen van een tuin kan een uitdagende onderneming zijn. Waar begin je? Met welke zaken moet je rekening houden? Welk budget heb je nodig? Genoeg vragen dus! Daarom hebben wij een praktisch stappenplan voor je samengesteld.

Stap 1: maak een plan voor de tuinrenovatie

Voordat je begint met de renovatie van je tuin, is het belangrijk om een plan te maken. Denk na over wat je wilt bereiken met je tuinrenovatie en maak een lijst van alle dingen die je graag wilt veranderen, denk bijvoorbeeld aan:

  • Het herstellen van een verzakt terras
  • Het verplaatsen van beplanting
  • Het vervangen van tegels voor groen
  • Het creëren van een speelplek voor je kinderen of huisdieren
  • Het verbeteren van de afvoer van regenwater, zodat je tuin niet meer blank komt te staan als het hevig regent
  • Enzovoorts

Stap 2: ruim je tuin op

Het geeft rust als je tuin is opgeruimd, daarom raden we je aan om je tuin goed op te ruimen. Hiermee bedoelen we niet alleen speelgoed, tuinmeubelen enzovoorts, maar ook beplanting, stenen of andere tuinmaterialen die in je gerenoveerde tuin niet meer terugkomen.

Stap 3: pak de renovatie stapsgewijs aan

Als er één ding is dat bij vrijwel iedere verbouwing voorkomt, is het wel vertraging. Niets is zo vervelend als dat wanneer je tuin overhoop ligt en dat vervolgens lange tijd duurt omdat er vertraging is opgelopen.

Pak de renovatie daarom stapsgewijs aan. Begin bijvoorbeeld met het herstellen van het verzakte terras of het verplaatsen van de beplanting. Door stapsgewijs te werk te gaan zie je ook direct resultaat dat ervoor zorgt dat je gemotiveerd raakt om door te pakken.

Stap 4: verbeter de bodem

Een goede bodem is de basis voor een groene tuin. Daarom is het belangrijk om de bovenlaag van de tuingrond goed om te scheppen en kwalitatief hoogwaardige compost toe te voegen. De natuur doet de rest.

Stap 5: hergebruik materialen 

Veel tuinmaterialen worden onnodig weggegooid, wat hartstikke zonde is. Gebruik daarom waar mogelijk tuinmaterialen opnieuw. Zo kun je een schutting bijvoorbeeld gebruiken om een plantenbak van te maken en kun je van een boomstronk een insectenhotel maken. Met een beetje creativiteit kom je al een heel eind.

Stap 6: puntjes op de i zetten en genieten

Als je de renovatie hebt afgerond is het tijd om de puntjes op de i te zetten en van je tuin te gaan genieten. Voeg bijvoorbeeld nog wat tuinaccessoires toe, zoals een waterornament of wat aardewerk. De accessoires zorgen ervoor dat je tuin helemaal af voelt. 

Tuinrenovatie uitbesteden

Het uitvoeren van een tuinrenovatie geen eenvoudige klus. Er komt veel bij kijken en je zult er met name veel vrije tijd voor moeten opofferen om het renoveren van je tuin tot een goed einde te brengen. Daarom kiezen veel mensen ervoor om de tuinrenovatie uit te besteden aan een hoveniersbedrijf. 

Het laten renoveren van je tuin biedt als voordeel dat je weet dat het werk goed wordt uitgevoerd. Bij een professioneel hoveniersbedrijf zijn ze immers dagelijks in de weer met groen en weten als geen ander hoe ze het werk goed moet uitvoeren.