Hoe keuken verlichten?

Gratis stockfoto met aandeel, architect, architectuur

De keuken is een ruimte waar veel tijd wordt doorgebracht. Een keuken kan gezien worden als een werkruimte en in die ruimtes is verlichting belangrijk. Een goede keukenverlichting brengt sfeer met zich mee en is belangrijk tijdens het koken. De keukenverlichting is dus belangrijker dan veel mensen denken. Het heeft namelijk een functionele kant, maar heeft ook invloed op de sfeer in het huis. Wat is nou de juiste keukenverlichting voor jouw keuken? En waar moet je opletten? Van dit blog wordt je een stuk wijzer in het vinden van de juiste verlichting!

Stap 1: verschillende soorten licht uitzoeken

Bij het uitzoeken van keukenverlichting, begin je bij het maken van een lichtplan. Met het lichtplan ga je bepalen waar welke verlichting gaat komen, de verlichting in de keuken is op te delen in drie categorieën namelijk: basisverlichting, sfeerverlichting en functionele verlichting.

Basisverlichting:

De verlichting die heel belangrijk is voor de gehele ruimte is de basisverlichting. Deze verlichting wordt meestal als eerst aangezet, omdat het dient als algemene verlichting voor de gehele ruimte.

Gratis stockfoto met aanrecht, binnen, binnenshuis

Sfeerverlichting:

De naam zegt het al, sfeerverlichting dient om sfeer te creëren in de ruimte die van toepassing is. Om een goede sfeer te creëren, is het belangrijk om verlichting te combineren. Een goed voorbeeld hiervan zijn spots en blikvangers. Naast het combineren van verlichting zorg ervoor dat er gekozen wordt voor dimbare lampen, die voor een optimale sfeer zorgen.

Functionele verlichting:

Natuurlijk is er ook verlichting nodig die functioneel is. Bij het vuur waarop gekookt wordt of het aanrecht waar meestal groentes gesneden worden is het essentieel om licht te hebben. De beste keuze is dan ook om voor direct licht te kiezen, zoals hanglampen of spotjes.

Gratis stockfoto met aanrecht, belicht, binnenshuis interieur

Stap 2: hoeveel lampen heb je nodig?

Nu weet je welke verschillende verlichting er in je keuken komt te hangen! Zodra je lichtplan is gemaakt en het duidelijk is welke verlichting waar komt, is het belangrijk om te gaan beslissen hoeveel lampen je nodig hebt.

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je gaat kiezen voor het aantal lampen. Met de plattegrond in je lichtplan bepaal je wat de oppervlakte van de ruimte is. Hoe groter je keuken is, hoe meer verlichting je nodig hebt om goed te verlichten.

Hoe hoger je plafond van de keuken, hoe meer licht je nodig hebt. Daarnaast is het belangrijk om bij de hoogte van je plafond te kijken naar hoe donker de ruimte is. Zodra je donkere muren/kastjes hebt, komt het licht minder ver komen dan wanneer je muren/kastjes lichter zijn. Wanneer je keuken een laag plafond heeft, is het belangrijk om te kiezen voor de gemakkelijkste optie: inbouwverlichting.

Het lumen is een maat die geldt voor de totale hoeveelheid licht die zichtbaar is. De Europese Unie heeft geadviseerd om 300-500 lum in de keuken aan te houden. Stel je hebt een keuken van 15 m2, dan heb je 300×15 = 4500 lumen nodig om je keuken goed te verlichten.

Met al deze factoren is het nog steeds moeilijk om te zeggen hoeveel lampen je nodig hebt in je keuken. Kies je voor plafondlampen, dan heb je minder lampen nodig om de ruimte goed te verlichten. Kies je voor spots, dan heb je meerdere lampen nodig omdat deze verlichting gebundeld is. Het aantal lampen is dus afhankelijk van hoe je ruimte eruitziet!

Stap 3: maak verlichting je eigen

De informatie die hierboven weergeven wordt, is heel belangrijk in de keuze van je keukenverlichting. Het draait niet alleen om de ruimte maar ook om jezelf! Iedereen heeft namelijk zijn eigen smaak en ook de stijl van het huis hoort hierbij. Zodra je weet welke stijl je toepasselijk of mooi vindt zijn er genoeg lampen waaruit je kan kiezen, daar hoef je je dus niet druk om te maken. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een echte eyecatcher, deze zal meerwaarde bieden voor je huis.

Gratis stockfoto met appartement, beursvloer, binnen

Sta jij voor een duurzamere samenleving? Dan kan je ook kiezen voor LED-verlichting wat tegenwoordig erg populair is in de keuken. De levensduur van LED-verlichting is langer die van traditionele verlichting waardoor je de lampen minder snel hoeft te vervangen. Is LED-verlichting wel sfeerrijk met die heldere witte kleur? Ben maar niet bang, LED-verlichting wordt in alle kleurtemperaturen verkocht om zo je ideale sfeer te creëren. Kies gemakkelijk uit de twee meest voorkomende led lampen namelijk de e14 lamp (kleine fitting) en de e27 lamp (grote fitting).

Nu is het aan jou om een keuze te gaan maken. Probeer de stappen uit dit blog zo goed mogelijk te volgen, zodra je meer wilt weten kan je altijd het internet gebruiken of een specialist vragen voor hulp. Heel veel succes!