Tips om thuis een kantoor te bouwen

Het afgelopen jaar hebben veel bedrijven gezien dat werken anders kan. We hebben massaal thuis moeten werken en hiermee zijn we tot nieuwe inzichten gekomen. Thuiswerken kan prima. Het werk wordt nog steeds uitgevoerd en alle processen blijven doorgaan. Toch zijn er mensen die moeite hebben met thuiswerken. Dat komt omdat ze de lijn tussen werk en privé dun vinden. Helemaal wanneer je geen apart kantoor hebt waar je kunt werken. Daarom geven we je in dit artikel tips hoe je thuis een kantoor kunt bouwen, zodat je niet meer aan de eettafel hoeft te werken. 

Zorg voor goede verlichting

Dat je een bureau en een bureaustoel nodig hebt spreekt voor zichzelf. Daarom gaan we daar verder niet op in. Wel is het belangrijk dat je goede verlichting in jouw thuiskantoor hebt. Als je met jouw bedrijf in een bedrijfsverzamelgebouw zit is daar ook goede verlichting aanwezig. Licht zorgt er dan ook voor dat je productiever en creatiever bent. Afhankelijk van de ruimte kun je jouw bureau voor een raam zetten. Natuurlijk daglicht heeft namelijk de voorkeur in plaats van kunstlicht. Heb je die mogelijkheid niet en is het vrij donker in de kamer? Zorg dan voor genoeg kunstverlichting boven jouw hoofd.

Maak het gezellig

Gemiddeld werken we acht uur per dag. Dan wil je natuurlijk wel in een gezellige kamer zitten. Maak jouw thuiskantoor dan ook gezellig door bijvoorbeeld wat planten neer te zetten. Planten op kantoor hebben trouwens ook andere voordelen. Ze zorgen bijvoorbeeld voor minder stress. Je kunt want groene planten neerzetten, maar een verse bos bloemen is natuurlijk ook een goed idee! Verse bloemen verspreiden bovendien ook een heerlijke geur.

Werk georganiseerd en gestructureerd

De kans is groot dat het bureau en de ruimte an sich een stuk kleiner is dan wanneer je op kantoor werkt. Als je thuiswerkt is het des te meer belangrijk dat je georganiseerd en gestructureerd werkt. Werk volgens een planning en zorg dat dat deze in het zicht staat zodat je er naar kunt kijken. Dat kan bijvoorbeeld met een deskplanner of een groot whiteboard. 

Geen aparte kamer over om in te werken?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je geen aparte kamer over hebt die je kunt ombouwen tot thuiskantoor. In dat geval moet je roeien met de riemen die je hebt. We raden het af om jouw slaapkamer als kantoor te gebruiken. Wanneer je in jouw slaapkamer werkt verklein je de mentale associatie tussen je slaapkamer en slapen. In plaats daarvan kun je beter kijken of er ergens in de woonkamer een plekje is waar je een werkplek van kunt maken. Het nadeel is alleen dat wanneer er nog anderen in de woning zijn, je snel afgeleid bent. 

macbook pro on white table