Het leggen van tuintegels

Heb je geen zin of tijd om je tuin te onderhouden? Heb je totaal geen groene vingers en wil je gewoon een mooie tuin die vrijwel geen onderhoud vereist? Dan kunnen tuintegels uitkomst bieden.

Tuintegels zijn er in verschillende soorten en maten en worden tegenwoordig vaak toegepast als verlengstuk van de woonomgeving. Wanneer je binnenshuis hebt gekozen voor tegels, dan kun je jouw tuintegels daar perfect op aan laten sluiten. De kleuren van de tegels kunnen tegenwoordig zorgvuldig op elkaar afgestemd worden. Op deze manier worden tuin en huiskamer één geheel, en zul je het als een zee van ruimte ervaren.

Maar ook het diverse aanbod in materialen maakt de tuintegel populair. Denk bijvoorbeeld aan natuursteen, keramiek, rubber of beton. Deze diverse materialen hebben ieder zijn eigen voordelen en kunnen de doorslag geven bij het kiezen van de juiste keuze tuintegel.

Plaatsing

Voordat je de tuintegels gaat leggen is het in ieder geval belangrijk dat je altijd rekening houdt met de lagenbouw. Doorgaans dien je rekening te houden met een tegeldikte van 3,7 – 6 cm en 3 – 5 cm split of metselzand. Om verzakking van terras of oprit te voorkomen is het super belangrijk om te zorgen voor een stabiele ondergrond. Mocht je zelf aan de slag gaan en twijfelen over de kwaliteit van de onderfundering, dan is het raadzaam om er een ervaren stratenmaker bij te halen. Een stabiele ondergrond is doorgaans 20 – 30 cm. Houdt tijdens het leggen van de bestrating ook rekening met het afschot richting je tuin.

Afschot

Met afschot bedoelen we het hoogte verschil van het ene punt naar het andere punt en wordt toegepast om plassen op bestrating te voorkomen. Met andere woorden: het is belangrijk dat er van voor naar achter een gelijkwaardig aflopend hoogteverschil is. Dit wordt gedaan zodat (regen)water goed van je woning kan afwateren (afstromen). Doorgaans wordt er rekening gehouden met 1 a 2 centimeter per meter straatwerk.

De ondergrond egaliseren

Een belangrijk aandachtspunt tijdens het leggen van je tegels is de ondergrond. Deze dient alvorens de bestrating geëgaliseerd te worden. Om verschil in dikte te voorkomen wordt hier doorgaans een trilplaat voor gebruikt.