Je tuin winterklaar maken, zo doe je dat

De wintermaanden staan weer voor de deur, dus dit is hét moment om je tuin winterklaar te maken als je dat nog niet had gedaan. Door aandacht te geven aan je tuin, heb je er in het voorjaar meer plezier van. In dit artikel geven je daarom een aantal tips om je tuin winterklaar te maken.

Ben je nu zelf niet zo’n liefhebber van tuinieren? Weet dan dat hoveniersbedrijven het werk voor je uit handen kunnen nemen. Dat kan eenmalig, maar ook op basis van een abonnement voor tuinonderhoud.

Het gazon

Gras blijft over het algemeen lange tijd doorgroeien, totdat de temperatuur onder ongeveer de vijf graden zakt. In sommige jaren groeit het gras dus zelfs tot en met december door! Zolang het gras blijft groeien is het de bedoeling dat je het regelmatig maait. Maai het gras alleen niet tekort, een centimeter of 4-5 is de minimale lengte die je aan moet houden.

Om ervoor te zorgen dat het gras in goede conditie blijft, is het van belang om afgevallen bladeren van het gazon te verwijderen. Doe je dat niet, dan gaat de conditie van het gras snel achteruit. Dat komt door het gebrek aan zonlicht.

Tot slot: als het straks vriest, loop dan niet over het gras. Bevroren gras raakt daardoor beschadigd, waardoor het komend voorjaar minder goed zou kunnen groeien. En alvast een tip voor volgend jaar: bemest rond oktober nog een keer het gras, zodat het goed doorvoed de winter ingaat en het in het voorjaar beter kan groeien.

Bescherm planten tegen de kou

Niet iedere plant is even goed tegen de kou van de winter opgewassen. Met name mediterrane en exotische planten kunnen minder goed tegen de kou en kun je daardoor beter in de schuur zetten.

Staan de planten in de tuingrond? Dan wordt verplaatsen lastig en kun je bijvoorbeeld een plantenhoes gebruiken om de beplanting tegen de kou te beschermen. Plantenhoezen zijn ideaal voor beplanting zoals palmbomen, olijfbomen en vijgenbomen.

Planten die in een pot staan kun je het beste dicht bij elkaar zetten, bij voorkeur op een beschutte plek, zoals onder het afdak. Om te voorkomen dat er door de vorst schade aan de pot ontstaat kun je de pot met bubbeltjesfolie inpakken.

Snoei uitgebloeide beplanting

Beplanting die uitgebloeid is komt volgend jaar mooier tot bloei als je het snoeit. Maar let op! Niet iedere boom of struik moet je op hetzelfde moment snoeien. Voor het beste snoeimoment raden we je aan om tuinadvies op maat te vragen bij een hovenier.

Plant bloembollen voor komend tuinseizoen

Deze tip heeft eigenlijk niets te maken met het winterklaar maken van je tuin, maar toch willen we je hem niet onthouden. Door juist op dit moment bloembollen te planten, heb er volgend jaar al in het voorjaar plezier van.

Sluit de buitenkraan af en ruim de tuinslang op

De buitenkraan kan tijdens de winter dichtvriezen waardoor de leidingen kunnen barsten. Daarom is het belangrijk om de buitenkraan in de wintermaanden af te sluiten en de tuinslang los te koppelen. Maak de tuinslang overigens ook goed leeg en berg hem op in de schuur.

Vergeet de vogels niet

De natuur heeft het door klimaatverandering al zwaar genoeg. Dus dieren ondervinden daar in de winter ook problemen van. In de winter wordt het door alle bebouwing bovendien niet gemakkelijker om aan voldoende voedsel te komen.

Help de natuur dus een handje en zorg voor vetbollen en ander vogelvoer in je tuin. De vogels zullen je bedanken met hun sfeervolle gefluit!

Stuur ons jouw tip

Heb je zelf nog een andere tip voor het winterklaar maken van je tuin? Stuur je tip dan naar ons op. We delen hem graag met onze andere lezers. Alvast bedankt voor de moeite!