Verven
Als je thuis gaat verbouwen dan wil je wel eens dat je snel resultaat ziet zonder hak- of breekwerk. Dit is niet altijd mogelijk, maar verf maakt dit wel mogelijk. Dat komt omdat verf in meerdere soorten en kleuren verkrijgbaar is. Gebruik verf in elke vertrek van je woning. Een likje verf in de hal of in de slaapkamer kan er voor zorgen dat je woning of vertrek een heel ander aangezicht krijgt. En dat al binnen enkele uren.
Lees verder...

Verfkleuren
De veelzijdigheid van verf zie je terug in de kleurenreeks die beschikbaar is. Ga je voor een koele blauwe tint in je slaapkamer of wil je een warme wandkleur in je huiskamer? Er zijn diverse kleuren waaruit je kan kiezen. Voordat je een kleur gaat kiezen is het handig als je weet wat je wilt gaan verven en welke spullen er allemaal bij komen te staan. Ben jij fan van een fel oranje kleur, maar je accessoires zijn roze, dan is dat misschien niet de beste combinatie. Uiteraard gaat het om persoonlijke smaak. Misschien heb je wel een speciaal kamer ingericht voor de dagelijkse yoga oefeningen. In dat geval volstaat een zachte lila tint of een andere pastelkleur. Dat maakt een kamer rustig. En stiekem word je daar zelf ook rustig van.
Verfkleur kiezen
Maar hoe kies je nu de juiste verfkleur? Om in een oogopslag te kunnen zien welke kleuren er allemaal beschikbaar zijn, hebben diverse merken een eigen kleurenkaart ontwikkeld. Waar voorheen uit werd gegaan van RAL kleuren (RAl 9010 is wit), worden RAL kleuren nu als basis gebruikt voor de eigen kleurstellingen.
Via mooi kleurborden kan je de juiste verfkleur kiezen. Ben je er niet zeker van dat dit past in jouw vertrek? Dan hebben de meeste fabrikanten of winkels ook kleurstaaltjes. Deze kleurstaaltjes zijn vaak van papier, die je mee naar huis kan nemen. Thuis aangekomen kan je dan een redelijke inschatting maken van de kleur bij de te verven elementen. Test de staaltjes in diverse soorten licht. Daglicht is altijd anders dan kunstmatig licht. En niet te vergeten. Toets de kleur ook aan de smaak van medebewoners.

Naast papieren staaltjes zijn er steeds meer potjes verf verkrijgbaar tegen een schappelijke prijs. Met deze uitvinding kan je daadwerkelijk een stukje verven of schilderen. Er zit helaas ook een keerzijde aan. De potjes verf zijn meestal alleen verkrijgbaar in gangbare RAL kleuren zoals 9010, 9013, 9003.
Muurverf
Wil je muren gaan verven, dan kies je uiteraard voor speciale muurverf. Dit zijn verfsoorten op waterbasis. Dat komt doordat het beter is voor het milieu en je gezondheid. Muurverf kan je in veel winkels kopen, maar ga hier niet te kort door de bocht. Er zitten grote verschillen in soorten muurverf. Een bepalende factor is de mate van dekking. Dekt een muurverf goed, dan heb je minder lagen nodig om het effect te creëren wat je voor ogen had. Let je meer op de prijs, dan heb je muurverf in handen dat wat lagen meer nodig heeft. Aan het einde van de streep levert je dat niet veel voordeel op. Het uitgangspunt moet zijn, dat je muren de gewenste uitstraling krijgen.
Muurverf kleuren
Muurverf kleuren zijn ook in vele varianten verkrijgbaar. Muurverf wordt gemengd met een (aantal) druppeltje(s) kleur, zodat het de juiste kleur van de kleurenwaaier krijgt. Sommige muurverven kan je kant en klaar kopen, maar wil je een speciale kleur dan kan je altijd mengen. Dit is doorgaans wel de meest gangbare methode.
Structuurverf
Voor een minder gladde afwerking kan je kiezen voor structuurverf. Structuurverf is net als muurverf maar heeft dan nog een extra element in de verf zitten waardoor er een reliëf laagje wordt gevormd. In structuurverf zit kwartszand dat zorgt voor de structuur. Omdat kwartszand als element wordt gebruikt, wordt de verf ook wel kwartsverf genoemd. Een dergelijke soort verf zorgt ervoor dat je eventuele oneffenheden van de oppervlaktes minder goed ziet. Daarnaast zorgt de verf voor een unieke uitstraling in de ruimte. Als je met structuurverf aan de slag wilt, dan kan je kiezen hoe grof de structuur moet zijn. Dat is mede bepalend van je smaak. Ga je voor een fijne structuur of wilt je een meer industriële look? Je hebt hierin geheel zelf de keuze.
Houtverf
Niet alleen de muren in en rondom je woning kan je voorzien van een laagje verse verf. Ook de houten delen van je woningen zijn perfect te schilderen. Neem nu de kozijnen van je woning of houten gevelpanelen. Ook die kunnen worden voorzien van een mooie kleur. Bij houtverf heb je de keuze uit meerdere afwerkingen of zogenaamde ‘finish’. Kies uit een matte finish, semi-gloss of gloss finish. De verschillen in effect zijn toch noemenswaardig. Test altijd op een apart stukje hout om te zien wat de effecten zullen zijn.
Ga jij aan de slag met het verven of schilderen van je woning? Of wil je hiervoor liever een professionele schilder inhuren? Lees dan de beste artikelen op Thuisverbouwen.nl. Heb je zelf suggesties, dan geef dit aan ons door.

jul 19, 2023
206

Welke lak kopen voor houtwerk?

Wil je de beste houtlak kopen om jouw houten oppvervlak van een mooie, sterke beschermlaag te voorzien? En vraag jij...
jan 25, 2023
320

Deuren opnieuw schilderen? Zo doe je dat

Om de zoveel jaar is het weer tijd om je deuren opnieuw te laten schilderen. Het kan dan gaan om...
apr 17, 2018
Interieur trends
2.3K

De nieuwste interieurtrends van 2018

Ben je je woonkamer beu en is het tijd om er een frisse wind doorheen te laten blazen? Dan volgt...
jun 20, 2016
3K

Thuisverbouwen is vernieuwd!

Eindelijk is het zo ver, thuisverbouwen.nl is in een nieuw jasje gestoken! Onze website is geheel vernieuwd en richt zich...
mei 23, 2016
3K

Je eigen huis verbouwen

Spannend en een leuk vooruitzicht, je hebt de stap genomen uw huis te verbouwen. Dan ben je op het blog van...