COBRA-kabel komt aan in Nederland vanuit Denemarken

Een belangrijk moment vond plaats toen de elektriciteitskabel, die het energienetwerk van Nederland en Denemarken met elkaar verbindt, aanlandde in de Eemshaven van Groningen. Het schip de Ulisse trok de kabel via een pijp in de dijk aan land. De zogenaamde COBRA-kabel zorgt ervoor dat Nederlandse capaciteit beschikbaar wordt voor Denemarken en andersom.

Voorzien in de energiebehoefte

De verbinding heeft een capaciteit van ongeveer 700 MW en is zo’n 325 kilometer lang. De capaciteit komt in de buurt van wat nodig is om een stad als Amsterdam te voorzien van elektriciteit. Als er in Nederland een overschot is door bijvoorbeeld veel wind en in Denemarken de energiebehoefte het aanbod overtreft, dan maakt de kabel Nederlandse capaciteit beschikbaar voor Denemarken. Toch zal de COBRA-kabel eerst vooral dienen als verlengsnoer voor Deense windstroom. Het land heeft namelijk al veel windenergie beschikbaar en in het begin wordt verwacht dat 70% van het stroomtransport vanuit Denemarken naar Nederland gaat.

Duurzaam internationaal energielandschap

De hoogspanningsverbinding wordt aangelegd door de Nederlandse en Deens beheerders van het hoogspanningsnet, TenneT en Energinet.dk. Er werd gestart met de aanleg van de kabelverbinding in 2016 en het grensoverschrijdend project is definitief afgerond in 2019. De kabelverbinding wordt bovendien dusdanig ontworpen dat op een later moment nog een windpark op zee aangesloten kan worden. De aanleg van de kabel heeft ook als voordeel dat er meer duurzame energie geïmporteerd wordt, vooral wind uit Denemarken.

Groene stroom vergelijken

Ben je ook geïnteresseerd in duurzame stroom voor je eigen huishouden, maar wil je het wel voor een scherpe prijs? Probeer dan online energieprijzen vergelijken voor het eenvoudig en gratis overstappen van energie. Binnen no time heb je een overzicht van energieleveranciers die groene stroom leveren speciaal geschikt voor jouw huishouden. Geen omslachtig gedoe, maar binnen een paar muisklikken heb jij inzichtelijk wat de meest geschikte energieleverancier is aan de hand van je eigen voorkeuren.