De juiste luchtvochtigheid voor parketvloeren

Een parketvloer aanschaffen is vaak een hele investering. Daarom is het belangrijk dat deze zo lang mogelijk mooi blijft. Dit kan bewerkstelligd worden door de luchtvochtigheid in huis in de gaten te houden. De luchtvochtigheid is eenvoudig te meten met een hygrometer. Een verkeerd luchtvochtigheidspercentage kan leiden tot het kromtrekken van de vloer of gezondheidsproblemen.

Voor een parkethouten vloer raden we een luchtvochtigheidspercentage tussen de 50 en 60 procent aan. Dat is niet alleen voor de vloer zelf een goed percentage, maar het is ook nog eens gezond voor mensen, dieren en planten. Tegenwoordig zijn digitale hygrometers niet erg prijzig. Het voordeel van een digitale meter tegenover een analoge meter, is dat deze minder gevoelig is voor afwijkingen.

Een te hoge luchtvochtigheid

Als een laminaatvloer of parketvloer langere tijd wordt blootgesteld aan een te hoge luchtvochtigheid, kan er schade optreden. Zo is de kans groot dat de houten vloer krom zal trekken. Dat komt doordat hout de natuurlijke eigenschap heeft vocht op te nemen. In veel gevallen zal de houten vloer zwellen. Hoe lang het duurt totdat er schade optreedt, is afhankelijk van de houtsoort.

In ieder geval is duidelijk dat bij langere blootstelling de vloer zal krommen. Dat komt doordat er dan geen ruimte meer is tussen de houten vloer en de muur door uitzetting. In dat geval zie je dat de vloer omhoog komt. Dit kan leiden tot behoorlijke schade, zeker als de parketvloer verlijmd is. Daardoor is de kracht hoger, waardoor in het slechtste geval het hout kan breken of de ondervloer meetrekt als men er op loopt. Dat komt doordat de ondervloer dan onvoldoende druk- en trekvast is.

Dit probleem is op te lossen door voldoende te ventileren. Het afvoeren van vochtige lucht kan in de winter opgelost worden door te stoken. Warme lucht neemt namelijk vocht op. In de zomer is het slim de ramen en deuren te sluiten en goed te ventileren als het buiten afkoelt. Een andere optie is het inzetten van een luchtontvochtiger.

Een te lage luchtvochtigheid

Het is de bedoeling dat het luchtvochtigheidspercentage tussen de 50 en 60 procent blijft. Een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot krimpnaden of schotelen van het hout. Over het algemeen trekken deze naden wel weer dicht als de luchtvochtigheid goed is. In het ergste geval kan de lijm onder de pakketvloer breken. Dat is niet alleen lelijk, maar bovendien ook nog eens erg ongezond. Dit kan namelijk leiden tot droge slijmvliezen en irritaties aan de ogen, neus en keel.

Een te lage luchtvochtigheid is dus minder erg voor het hout, maar een stuk erger voor de gezondheid. Daarom is het raadzaam te werken met verdampingsbakjes. Deze bakjes zijn te vullen met water en vervolgens te bevestigen aan de radiatoren. Een gemakkelijkere oplossing is het inzetten van een luchtbevochtiger met geïntegreerde hydrometer. Als de luchtvochtigheid te laag is, zal er automatisch meer water verdampt worden. De gebruiker moet het water uiteraard wel steeds aanvullen.