Hoe kies je de beste vloer voor je woning?

Of het nu gaat om een renovatie of een nieuwbouwhuis: grote kans dat je een beslissing moet maken over de vloer. De keuze voor een vloer is belangrijk, omdat dit een grote investering is waar je jarenlang gebruik van gaat maken. Een vloer zal je niet zomaar veranderen, daarom moet je in een keer de juiste keuze maken. Maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste keuze maakt? Let niet alleen op de uitstraling van bijvoorbeeld een houten vloer  of de kosten van een laminaat vloer, maar let ook op een linoleum vloer onderhoud. Hier lees je hoe je de beste vloer voor je woning kiest.

De juiste vloer per ruimte

Het is in de eerste plaats belangrijk om te kijken naar het type vloer per ruimte. Voor iedere ruimte in huis is een ander type vloer mogelijk. Kijk per ruimte naar de mogelijkheden die jij hebt. Zo moet er een vloer in de keuken die bestand is tegen vuil en ook in de woonkamer moet je een vloer kiezen die tegen een stootje kan, vooral als je (jonge) kinderen hebt. Voor de badkamer is een gemakkelijk te onderhouden vloer een aanrader. Kijk naar jouw voorkeuren per ruimte en ontdek wat voor jou de beste keuze zal zijn. Alleen je meubels laten reinigen zal prettig zijn wanneer je je niet druk hoeft te maken over de vloer.

Ontdek de soorten vloeren

Er zijn heel veel soorten vloeren die allemaal hun unieke eigenschappen hebben. Hier vind je een overzicht van de meest populaire soorten vloeren en hun belangrijkste specificaties.

        Houten vloer: type vloer die verkrijgbaar is in veel verschillende houtsoorten. Onder andere eikenhout is zeer geliefd. Hout heeft een natuurlijke uitstraling en zorgt voor veel warmte.

        Laminaatvloer: een laminaatvloer is een kunststof vloer die uit meerdere lagen bestaat. De bovenste laag is een hout of steenlook. Laminaat is betaalbaar en makkelijk schoon te maken.

        PVC vloer: PVC is een kunststof vloer met een lange levensduur. Dankzij het geluiddempende karakter en het makkelijke onderhoud is dit een populaire keuze. PVC kan ook gecombineerd worden met vloerverwarming.

        Parketvloer: een parketvloer is verkrijgbaar in heel veel uitvoeringen. De warme uitstraling en unieke look zorgt ervoor dat dit een populaire keuze is. Verder is parket in verschillende patronen te leggen.

        Gietvloer: een gietvloer staat voor gemak, comfort en een lange levensduur. Daarnaast zijn er heel veel mogelijkheden in kleuren en uitvoeringen.

        Tegelvloer: geschikt voor de woonkamer, keuken en badkamer. Een slijtvast vloer met een lange levensduur. Verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen.

Hoe moet je de keuze maken?

Kijk in de eerste plaats naar je wensen, maar ook naar het budget en de mogelijkheden die hierbij aansluiten. Op basis hiervan is het al makkelijker om bepaalde vloersoorten te elimineren en jouw keuze makkelijker te maken. Kijk ook naar eventuele extra’s, zoals de combinatie met vloerverwarming of het onderhoud. Dit kan in de toekomst voor meer comfort en gemak zorgen.