Wat is een cementdekvloer?

Kort gezegd is de laatste afwerklaag van een draagvloer in een woonhuis of kantoorruimte de cementdekvloer. Deze vloer wordt ook wel afwerkvloer, smeervloer of zandcementvloer genoemd. Cement wordt met zand verbonden en als laatste laag op de ondergrond gestreken. Deze specie wordt ook wel spaanbare mortel genoemd en is niet vloeibaar maar stevig. Bedrijfsgebouwen, kantoorruimtes maar ook woonhuizen kunnen worden voorzien van een cementdekvloer. Bijna alle ruimtes die een niet vochtgevoelige ondervloer hebben, kan een cementdekvloer worden toegepast.

Een nieuwe vloer zal moeten worden gestort bij het bouwen van een garage, keuken, badkamer of nieuwe aanbouw. Je gaat natuurlijk voor de beste isolatiewaarde. Er zijn verschillende manieren om een afwerklaag op een draagvloer aan te brengen.

Een betonvloer kan worden gegoten of gestort. Gieten zorgt voor een meer waterpas liggende afwerklaag. Een vloer van beton kan gebruikt worden voor vele mogelijkheden. Zo is deze geschikt voor vloerverwarming en heeft direct een goede invloed op het drooghouden van bijvoorbeeld een kelderruimte.

Kiezen voor een cementdekvloer

Er zijn een aantal belangrijke overwegingen om te kiezen voor een cementdekvloer. Met deze afwerklaag kan de juiste hoogte worden bereikt. Hoe meer zandcementmortel wordt toegevoegd hoe hoger de vloer wordt. Bij bijvoorbeeld een verbouwing van de badkamer, waar een slaapkamer bij is getrokken, zal de oude badkamervloer meestal hoger liggen dan de slaapkamervloer. Deze vloer kan na de verbouwing op gelijke hoogte worden gebracht, als de oude badkamervloer. Tevens is deze cementdekvloer de afwerking van de vloer en kan na drogen betegeld worden.  Een technische ruimte, magazijn of garage is de cementdekvloer, waar verder niets meer aan wordt gedaan. De cementdekvloer is waterdicht en glad. Een garage of magazijn heeft niet meer nodig.

Cementdekvloer laten leggen door de vakman

Een cementdekvloer zal door de professional moeten worden gelegd. Deze weet precies de hoeveelheden zand en cement die moeten worden gemengd.

Werkwijze vloer leggen

Een bedrijf wat gespecialiseerd is in het leggen van cementdekvloeren hebben apparatuur welke kan worden aangesloten op het waterleidingnet van de klant. Water is nodig om zand en cement gemengd te krijgen. De juiste sterkte wordt bepaald en de vakman gaat aan de slag om alles te mengen met mengapparatuur. Met een laser wordt de hoogte van de vloer bepaald. Ook kan met deze apparatuur obstakels als waterleidingen worden aangetroffen waar tijdens het leggen, rekening mee moet worden gehouden. Soms zal de draagvloer moeten worden aangebrand om de nieuwe cementvloer een goede hechting te geven.

Droogtijd

Voordat er op de nieuwe cementdekvloer kan worden gelopen heeft deze twee dagen droogtijd nodig. Het zal überhaupt een aantal weken duren voordat er andere werkzaamheden op plaats kunnen vinden. Het tegelen van een nieuwe vloer moet dus nog even wachten. Een cementdekvloer heeft per centimeter 1 week droogtijd nodig. Per dag zal ongeveer 1 mm nodig zijn om uit te harden. Probeer echt met een betegeling te beginnen wanneer de vloer ook echt droog is. Is deze nog vochtig en ga je aan de gang met tegellijm en tegels, dan zullen deze na verloop van tijd los gaan laten.

Bron: stylishcolors.eu