Het juiste bed kopen

Over het algemeen gaat een bed jarenlang mee. Maar doordat je slechts eens in de zoveel jaar een nieuw bed aanschaft, is het best lastig om te bepalen welk bed nu het beste bij je past. Toch heeft het bed zelf relatief weinig invloed op de kwaliteit van je nachtrust. Het is namelijk met name het matras die de kwaliteit beïnvloed. Daarom is het goed om te weten welke matrassen er zoal zijn en hoe je er voor kunt zorgen dat je jarenlang plezier hebt van je nieuwe matras. In dit artikel komen deze twee punten ter sprake. Echter, naast het lezen van dit artikel, is het ook altijd verstandig om advies in te winnen bij een winkel die in bedden is gespecialiseerd. In dergelijke winkels wordt er veel aandacht besteed aan je slaaphouding en eventuele klachten waar je tijdens en na het slapen last van hebt. Op die manier weet je zeker dat je het juiste bed koopt.

Pocketvering matras

Een pocketvering matras bestaat uit metalen springveren die ieder in een apart textielzakje zijn verpakt, op die manier functioneren de veren afzonderlijk van elkaar. Niet iedere veer is hetzelfde, waardoor de steun die het matras biedt goed wordt verspreid en het slaapcomfort toeneemt.

Koudschuim matras

Koudschuim matrassen zijn enorm populair. Sterker nog; in de meeste matrassen wordt minimaal een laag koudschuim verwerkt. Het materiaal wordt vaak gecombineerd met andere soorten materialen, waardoor de verschillen in kwaliteit, comfort en prijs zijn te verklaren.

Latex matras

Een matras dat van latex is gemaakt kan uit natuurrubber of synthetische latex bestaan. Ook zijn er matrassen die van een combinatie van deze twee materialen zijn gemaakt. Over het algemeen kun je stellen dat de matrassen die van natuurrubber zijn gemaakt van hoge kwaliteit zijn en meer slaapcomfort bieden dan de synthetische variant. Hoewel latex matrassen prima liggen, is de ventilatie vaak niet optimaal. Hierdoor wordt het vocht dat je lichaam ‘s nachts produceert minder goed afgevoerd.

Zo heb je langer plezier van je matras

Een matras kan over het algemeen jarenlang meegaan. Om ervoor te zorgen dat het matras goed blijft functioneren en comfortabel blijft liggen kun je aantal dingen doen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Dagelijks de slaapkamer luchten, zodat het matras goed kan ventileren
  • Een molton of onderdeken gebruiken. Hierdoor blijft je matras langer schoon, al is het wel belangrijk dat je de molton of onderdeken maandelijks wast zodat je bed fris blijft aanvoelen.

Bedbodems en matrassen

Hoewel het matras voor het grootste gedeelte het slaapcomfort bepaald, speelt de bedbodem hierin ook nog een kleine rol. Het is dus belangrijk dat de bedbodem goed aansluit bij het matras dat je kiest. Voor wat betreft de combinatie van matrassen en bedbodems, raden we je aan om bij een beddenspeciaalzaak langs te gaan om advies in te winnen. Het prettige van een beddenspeciaalzaak is dat je de diverse bedbodems en matrassen kunt uitproberen, waardoor je direct in de winkel het verschil in comfort en kwaliteit kunt ervaren. Dat is wel zo prettig, want de aanschaf van een compleet bed is voor de meeste mensen een flinke investering. Het zou dus zonde zijn als je investeert in een bed dat achteraf toch niet zo goed bij je past.