Zelf een terrasoverkapping bouwen

Deze zomer zijn de temperaturen ongekend hoog. Al wekenlang is het iedere dag mooi weer en valt er nauwelijks een druppel regen. Dat is voor de mensen die van warm weer houden natuurlijk fantastisch, maar er zijn ook veel mensen die de hoge temperaturen iets teveel van het goede vinden.

Gelukkig voor hen, zijn er diverse manieren om de verkoeling op te zoeken. Een daarvan wordt steeds populairder in Nederland: terrasoverkappingen. Met een terrasoverkapping maak je een schaduwrijk terras in je tuin waar het heerlijk toeven is tijdens de warme dagen. Een overkapping kun je op maat laten maken en laten monteren, maar er zijn ook bouwpakketten waarmee je zelf een terrasoverkapping kunt bouwen. In dit artikel bespreken we een aantal belangrijke aandachtspunten als je voor de laatste optie kiest.

De ondergrond

Terrasoverkappingen van aluminium zijn ligt van gewicht. Kies je echter voor een houten overkapping, dan wordt het een ander verhaal. In dat geval dien je er rekening mee te houden dat de ondergrond sterk genoeg moet zijn om het gewicht van de constructie te kunnen dragen. Mocht het zo zijn dat de ondergrond van je tuin overal niet echt stevig is, dan heb je speciale voetstukken waarin je de staanders kunt zetten, zodat verzakkingen worden voorkomen.

Aanbouwregels

Een terrasoverkapping wordt doorgaans tegen de woning aangebouwd, waardoor het als een aanbouw aan de woning kan worden gezien. Daardoor is het niet toegestaan om zomaar een grote en hoge overkapping te bouwen. Hoewel de meeste overkapping die verkrijgbaar zijn zonder vergunning morgen worden geplaatst, is het aan te raden om toch even een check bij je gemeente te doen, zodat je achteraf niet voor nare verassingen komt te staan.

Aandachtspunten bij het uitzoeken van een terrasoverkapping

Als je je gaat oriënteren op terrasoverkappingen, zul je er al snel achter komen dat het aanbod enorm groot is. Dat komt omdat de populariteit van overkappingen de afgelopen jaren enorm is gestegen. Dat is natuurlijk positief, omdat je op die manier altijd wel een passende overkapping vindt, maar het nadeel is dat het lastig kan zijn om een keuze te kunnen maken.

Naast uiterlijk is het in ieder geval belangrijk dat je navraag doet naar de kwaliteit van het aluminium waarmee de constructie is gebouwd. Goedkope overkappingen bestaan doorgaans uit aluminium van lage kwaliteit, waardoor je het risico loopt dat de staanders op termijn kunnen gaan doorzakken.

 

Een ander punt is de coating van de staanders. Doe altijd navraag of de coating de originele is, of dat de coatinglaag over de originele kleur wordt aangebracht. Als dat laatste het geval is, dan loop je het risico dat de coating na verloop van tijd los kan laten, doordat de grip op de staanders minder goed is.  

Na het lezen van dit artikel kun je je afvragen of het de juiste keuze is om zelf een overkapping te bouwen, of er een te kopen en die door een specialist te laten monteren. Zeker als je van jezelf weet dat je geen zin hebt in gedoe, is het verstandig om een terrasoverkapping van hoge kwaliteit te kopen bij een specialist zoals B&K Moordrecht. Bij een specialist krijg je namelijk doorgaans prima service, wordt de overkapping van tevoren ingemeten zodat hij perfect bij je woning past en wordt de montage compleet verzorgd. Ben je iemand die het prima vind om zelf te gaan klussen? Dan is een bouwpakket waarschijnlijk een prima keuze voor je. Maar let daarbij dan wel op de genoemde aandachtspunten.