Een houten bloembak maken: voeg wat groen toe aan je buitenruimte

Als je op zoek bent naar een leuke en creatieve manier om wat groen toe te voegen aan je balkon, terras of tuin, dan is het maken van een houten bloembak een geweldig idee. Niet alleen geeft het je de mogelijkheid om je eigen unieke bloemen- of plantencombinaties te creëren, maar het voegt ook een natuurlijke uitstraling toe aan je buitenruimte. In dit artikel vertellen we je alles over het maken van een houten bloembak. 

Waarom kiezen voor een houten bloembak?

Een houten bloembak is een prachtige aanvulling op je buitenruimte. Het geeft je de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende soorten bloemen, planten en kruiden en zo je eigen groene oase te creëren. Hout heeft een warme en natuurlijke uitstraling, waardoor het perfect past bij een rustieke of moderne omgeving. Bovendien biedt een houten bloembak voldoende ruimte voor de wortels van je planten om te groeien en te gedijen, waardoor ze gezond en weelderig blijven.

Zo maak je een houten bloembak 

  1. Materialen verzamelen: Om te beginnen heb je de juiste materialen nodig. Denk aan planken zoals douglas hout, schroeven, een zaag, meetlint, potlood en schuurpapier. 
  2. Afmetingen bepalen: Meet de gewenste afmetingen van je bloembak op en markeer deze op de houten planken. Denk na over de hoogte, breedte en diepte van je bloembak en pas deze aan naar jouw wensen en de beschikbare ruimte.
  3. Zagen en schuren: Zaag de planken op maat volgens de gemarkeerde afmetingen. Schuur vervolgens alle ruwe randen en oppervlakken van de planken glad om splinters te voorkomen en een mooie afwerking te creëren.
  4. Monteren: Plaats de planken naast elkaar en gebruik schroeven om ze stevig aan elkaar te bevestigen. Herhaal dit proces voor de andere zijkant. Zorg ervoor dat de hoeken haaks zijn en alles goed uitgelijnd is.
  5. Bodem en basis toevoegen: Plaats een houten plank op de bodem van de bloembak om een stevige basis te creëren. Schroef deze plank aan de zijkanten vast. Hierdoor ontstaat er een ruimte voor de aarde en drainage. 
  6. Afwerking: Je kunt ervoor kiezen om de bloembak te beitsen, oliën of verven, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de gewenste uitstraling. Zorg ervoor dat je een afwerking kiest die bestand is tegen de weersomstandigheden, zodat je bloembak lang mooi blijft. 
  7. Beplanten: Tot slot is het tijd om je houten bloembak tot leven te brengen met bloemen, planten of groenten en kruiden. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de behoeften van de planten, zoals zonlicht en water, en kies planten die goed bij elkaar passen qua verzorging en groeisnelheid.