Verrijk je tuin met een terrasoverkapping

Droom jij ook al jaren van een mooie overkapping aan je huis vast of misschien los in je tuin? Ze zijn er in allerlei soorten, maten én materialen waardoor het altijd aansluit bij je eigen huis en wensen. We gaan je in dit artikel wat meer vertellen over wat de mogelijkheden zijn.

Terrasoverkapping

Laten we beginnen met uitleggen wat een terrasoverkapping precies is. De naam zegt het eigenlijk al, het is een overkapping over je terras heen. Bij de meeste mensen ligt het terras aan het huis vast. Daar staat vaak een lekkere loungeset of fraaie tuinset op een betegelde ondergrond. Wil je graag langer buiten kunnen zitten, ook als het bijvoorbeeld regent? Dan is een overkapping terras een goede optie! Het beschermt je niet alleen tegen regen, maar ook tegen de felle zon. Met een ruime houten overkapping kun je de binnenruimte vergroten. Als de terrasoverkapping los wordt geplaatst van het huis, kan er ook een opbergruimte toegevoegd worden, waardoor je meer ruimte hebt om op te bergen.

Verschillende soorten overkappingen

Allereerst heb je natuurlijk verschillende materialen die gebruikt worden. Hoewel het ook mogelijk is om een terrasoverkapping te plaatsen van aluminium, is het mooier om een houten overkapping te laten plaatsen. Deze geeft een duurzamere en warmere uitstraling dan aluminium. Er zijn verschillende houtsoorten waar je uit kunt kiezen, maar het meest gebruikt zijn douglashout en hardhout. Deze soorten hebben een lange levensduur, zodat je er extra lang van kunt genieten. Er zijn heel veel verschillende vormen waar je uit kunt kiezen. Zo kan het dus aan het huis vastgemaakt worden, zodat je de binnenruimte verleng. Toch kan het beter uitkomen om de overkapping los te plaatsen van het huis, zeker als je er ook bergruimte aan vast wilt maken. Daarnaast is het voor de lichtinval in je huis ook beter om de overkapping los te plaatsen.

Details van de overkapping

Er zijn veel verschillende details waar uit gekozen kan worden, zoals de vorm van het dak en de afwerking rondom. Zo kun je kiezen voor een plat dak, zodat het zo min mogelijk van je uitzicht wegneemt. Toch kan het ook fraai zijn om voor een zadeldak, schilddak of kapschuur in dezelfde kleur als het dak van de woning te kiezen. Wat betreft de afwerking rondom kun je kiezen voor houten vlonders als vloer of kun je gewoon de tegels uit de tuin doortrekken onder de overkapping. Vaak zijn twee van de vier kanten dicht, zoals de achterwand en een zijkant door de opbergruimte die er aan zit. Woon je op een open plek waar het veel waait? Dan kan het fijn zijn om beide zijkanten dicht te maken. Dit kan met hout, maar mooier is om dit met glazen schuifwanden te doen. Zeker als je op een plek woont met uitzicht.

De overkapping aankleden

Als alles gereed is, is het tijd om de overkapping in te richten en aan te kleden. Er bestaan tegenwoordig hele mooie buitenkleden die tegen vocht en verschillende temperaturen kunnen. Hierdoor ziet het er direct al gezellig uit. Er zijn wat dingen die niet mogen ontbreken in je tuin, zoals mooi tuinmeubilair. Zet er een mooie tuinset op, zoals een hoekbank of houten buitentafel met stoelen, en je bent helemaal klaar om het gehele jaar door te genieten van je nieuwe buitenruimte!