Hoe kom je af van de vogels die overlast veroorzaken

Het zien van een prachtig roodborstje dat door de tuin huppelt, kan iemands dag echt wel opvrolijken. Hoewel we de aanwezigheid van sommige vogels graag actief willen aanmoedigen, zijn er helaas andere vogels die we liever vermijden. Die worden veelal als een plaag beschouwd en daarom verwijderen we deze lastige vogels het liefst uit onze tuinen of een andere geliefde buitenplek.

Omgaan met hinderlijke vogels

Hoewel velen van ons vogels als volkomen ongevaarlijk beschouwen, kunnen ze wel degelijk voor problemen zorgen. Sommige vogelsoorten kunnen immers overlast veroorzaken, zoals geluidsproblemen, vervuiling en af en toe zelfs materiële schade.

Ze zijn namelijk luidruchtig, het zuur in hun uitwerpselen kan de buitenkant van gebouwen beschadigen, ze kunnen soms zelfs dakpannen losmaken. En het restafval van hun nesten blijft af en toe in afvoeren en goten achter. Sommige vogels kunnen bovendien agressief jegens mensen zijn bij het beschermen van hun jongen en ze dragen soms ook nog eens ziekten over. Het is dus volkomen begrijpelijk dat je deze ongewenste vogels weg wilt houden!

Het probleem oplossen zonder de vogel te schaden

De beste manier om vogels te ontmoedigen om rond jouw terrein te verblijven of nestelen, is door simpelweg de eventuele voedselbronnen te verwijderen. Denk hierbij onder meer aan mogelijk gemorst voedsel onmiddellijk op te ruimen en afval in veilige bakken te bewaren.

Maar er zijn daarnaast nog veel meer mogelijkheden om het overlast door vogels aan te pakken. Deze omvatten onder meer:

Geluidsafschrikmiddelen, door bijvoorbeeld opnames van alarmoproepen van vogels te gebruiken, luide knallen, et cetera.

Er is uiteraard ook een traditionele vogelverschrikker te gebruiken of automatische watersproeiers die zich op vogels richten.

Het gebruik van netten is natuurlijk ook een optie, om zo te voorkomen dat vogels landen of gebieden betreden waarvan bekend is dat ze aldaar problemen veroorzaken Want als deze netten eenmaal op hun plaats zitten, dan kunnen vogels zich fysiek niet meer op je terrein nestelen.

Voor vogelafweer zijn er bijvoorbeeld ook vogelpinnen beschikbaar die ideaal zijn. Meestal gebruikt tegen duiven, bieden deze pinnen adequate barrières zodat de vogels geen goede landingsplaats kunnen vinden. Het werkt dus simpel en is diervriendelijk. Eenmaal correct geïnstalleerd, zal het jouw eigendommen vele jaren tegen vogels beschermen.

Deze spikes zijn over het algemeen behoorlijk eenvoudig te installeren. Het biedt eveneens een niet al te opvallende bescherming aan alles wat op schuttingen, terrassen, tuinhuisjes, schoorstenen, daken, enzovoort lijkt.

Conclusie

Hoewel sommige vogels prachtig zijn om uitgebreid te bewonderen, kunnen andere soorten ronduit problematisch zijn. De vier meest voorkomende hinderlijke vogels zijn volgens de kenners: duiven, spreeuwen, kraaien en mussen. Gelukkig kunnen de bovengenoemde oplossingen jou helpen om snel van deze mogelijke vogels af te komen.