Tuin omheinen met haagplanten

Er zijn verschillende manieren om je perceel mee af te scheiden. Sommige kiezen voor een gemetseld muurtje of schutting, andere weer voor een hekwerk of zetten haagplanten. Omdat er steeds meer bewustzijn komt voor het belang van ‘groen’, kiezen steeds meer mensen voor een haag. Het is relatief goedkoop en het ziet er natuurlijk erg mooi uit.

Afhankelijk van je budget, kun je er voor kiezen om complete haagelementen te plaatsen of ‘losse’ haagplanten. In de meeste gevallen zal gekozen worden voor de laatste optie. Haagplanten worden op twee manier aangeboden, namelijk als blote wortel of potgekweekt. Beide opties hebben zo zijn voor- en nadelen. Zo zijn haagplanten met kale wortel relatief goedkoop in de aanschaf, maar is het uitvalpercentage relatief hoog en ben je gebonden aan specifieke plantperiodes. Een haagplant die potgekweekt is, is daarin tegen een stukje duurder maar zal het uitvalpercentage lager zijn. Daarnaast kunnen deze potgekweekte planten jaarrond gezet worden, ongeacht het seizoen van het jaar.

Hoe zet je haagplanten?

Voordat je begint met planten is het belangrijk dat de grond voldoende is omgespit en daarbij rijk is aan voedingsstoffen. Spit de grond ook rondom de haag goed om, dus niet alleen de gleuf waar de haag moet komen staan. Doe je dit wel, dan creëer je als het ware een sloot en zal al het water hierheen trekken. Gevolg hiervan is dat de haag ‘natte voeten’ krijgt en veel planten kunnen hier niet tegen, met dood als gevolg. Als je de grond goed hebt omgespit, kun je het beste een lint spannen om te zorgen dat de haagplanten recht komt te staan. Verdeel de planten over de lengte zodat de afstand tussen de planten ongeveer gelijk is en je uiteindelijk niet een meter te kort komt. Bij kleine haagplanten dienen ongeveer 6 stuks per meter aangehouden te worden. Zet de planten vervolgens in de grond en druk de bodem stevig aan. Ze mogen best met de voet aangelopen worden. Snoei de haag alvast lichtjes op gewenste hoogte zodat alle planten even hoog zijn en geef rijkelijk water.

Welke soorten zijn er?

Er zijn verschillende soorten hagen, zowel groenblijvende als niet-groenblijvende. Een van de meest gebruikte haagplanten is de Taxus. Voor meer informatie over de Taxus baccata, zie de website van Plant & Grow.