Wanneer de groepenkast uitbreiden?

Er wordt steeds meer elektrisch gedaan in huishoudens. Dat betekent ook dat de groepenkast uitbreiden steeds vaker nodig is. Het is op die manier mogelijk om overal gewoon veilig gebruik van te blijven maken. De vraag is alleen wel wanneer je hier nu wel goed aan doet, en wanneer niet. Het is namelijk lang niet altijd zo dat met een uitbreiding het juiste doel wordt bereikt. Er zijn verschillende redenen om er toch voor te kiezen om de groepenkast uit te breiden. In dit artikel wordt uitgelegd wanneer je daarvoor moet kiezen.

Toename van de stroomvraag

De meest logische reden om de groepenkast uit te breiden is natuurlijk een toename van de stroomvraag. Er zijn steeds meer elektrische apparaten in huis. Die zijn er voor het huishouden, maar ook voor het vermaak. Wanneer er teveel apparaten op één groep komen te staan, dan is de piek te hoog. Dit kan de groep niet aan. Dat leidt tot gevaarlijke situaties. Door dit meer te verdelen over groepen, kan je dit gemakkelijk voorkomen. Zo kan je alles gelijktijdig gebruiken zonder het gevaar van stroomuitval of kortsluiting. Je kunt dan kijken naar hoeveel groepen in jouw huishouden geschikt is.

Andere vormen van gebruik

Een andere reden om een groepenkast uit te breiden, is omdat er nieuwe vormen van gebruik bij komen. Denk bijvoorbeeld aan een overstap op inductie als het om koken gaat. Of denk aan het leggen van zonnepanelen op het dak. Dit is iets anders dan een huishoudelijk apparaat met een stekker in het stopcontact. Het is dan dus ook logisch om hier nieuwe groepen voor aan te maken. Alleen al omdat er op een andere manier met de stroomvraag wordt omgegaan door deze nieuwe toevoegingen aan het huishouden. Dit werkt natuurlijk ook een flink stuk veiliger.

Verandering van het gebouw

Een hele andere reden is natuurlijk de manier waarop de woning of het kantoorpand zelf in elkaar zit. Kies je voor uitbreiding door een aanbouw? Dan is het ook belangrijk om voor die nieuwe ruimte een aparte groep te maken in de groepenkast. Dit is in lijn met wat eerder al is gedaan met de ruimtes die al van stroom worden voorzien. Die zijn vaak ook al in groepen ingedeeld. Het is dus ook dan de moeite waard om er een specialist als RS Electro bij in te schakelen. Dit geeft de zekerheid dat je op de juiste manier stroom kan blijven vragen.