Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van nieuwe raamdecoratie?

Waar moet je op letten als je nieuwe raamdecoratie gaat kopen voor je huis? Raamdecoratie is er tegenwoordig in alle soorten en mate. Door de grote keuzemogelijkheid, is het soms moeilijk om te beslissen welke raamdecoratie het beste is en op welke aspecten je moet letten. In dit artikel vertellen we je welke dingen belangrijk zijn wanneer je nieuwe raamdecoratie aanschaft.

Verduisterend

Als je raamdecoratie voor je slaapkamer gaat kopen, is het heel belangrijk dat deze verduisterend is. Dit is extra van belang als je op een plek woont waar het ’s nachts niet heel donker is. Let er dan goed op dat je een verduisterend gordijn koopt. Een verduisterend gordijn, bevat een extra laag die het licht buiten je kamer houdt. Er zijn gradaties in de mate van verduistering. Laat je hierover goed adviseren.

Lichtinval

De raamdecoratie is van belang voor de lichtinval in je huis. Hanggordijnen hebben eigenlijk maar twee opties, of helemaal geen lichtinval of veel lichtinval. Met Horizontale jaloezieen kun je de lichtinval reguleren. Hoe verder je de lamellen opendraait, hoe meer lichtinval je creëert. Lichte gordijnen laten meer daglicht door dan donkere. Ook kun je als tussenoplossing voor doorzichtige gordijnen kiezen.

Visueel aantrekkelijk

Het oog wil natuurlijk ook wat, dus is het van belang dat je raamdecoratie goed bij de rest van het huis past. Raamdecoratie heb je natuurlijk in verschillende kleuren en materialen. Je kan kiezen voor lichte of donkere gordijnen en voor hout, aluminium of stof. Het is maar net wat je zelf mooi vindt. Zo kun je kiezen voor rode stoffen gordijnen of voor Grijze houten jaloezieen.

Zonwerend

Als je huis grote ramen heeft, die een groot deel van de dag in de zon staan, kan je huis aardig opwarmen. Het is dan aan te raden om voor zonwerende gordijnen te kiezen. Zonwerende gordijnen houden de warmte buiten je woonkamer. Donkere gordijnen, houden meer zon tegen dan lichte gordijnen. Ook bestaat er raamdecoratie met een speciale zonwerende laag.