Dakwerken: Zelf doen, of toch maar een professional inschakelen?

Wat valt er precies onder dakwerken? In dit artikel vind je een overzicht met de meest voorkomende dakwerken, hoeveel het kost om die werken uit te besteden aan een professional, en welke dakwerken je zelf kunt uitvoeren. 

Wat valt onder dakwerken?

Er zijn heel wat werken die onder de noemer dakwerken kunnen vallen. Van het schoonmaken van de dakpannen tot een volledige dakrenovatie: een overzicht van de meest voorkomende dakwerken.

Dak reinigen en onderhoud dak

Een klusje dat broodnodig is, maar vaak over het hoofd wordt gezien: het onderhouden en reinigen van de dakbedekking. Een dak krijgt heel wat regen, vervuiling en zelfs vorst te verduren. Dat je dak daaronder lijdt, spreekt voor zich.

Vuil en mos dat te lang op je dak blijft liggen, kan de dakbedekking bijvoorbeeld poreus maken. Poreuze dakbedekking is vatbaarder voor scheurtjes en barsten, en kan daarom na verloop van tijd zelfs beginnen lekken. Het dak periodiek reinigen is dus zeker aan te raden!

Daarnaast biedt een poetsbeurt van het dak de ideale gelegenheid om het dak te inspecteren. Scheurtjes, barsten en schade aan een dak kunnen al eens onder de radar blijven. Als je toch op het dak staat, kun je het net zo goed even nakijken! Laat opgemerkte schade zo snel mogelijk herstellen om problemen in de toekomst te voorkomen.

Kruip je liever niet zelf het dak op? Doe dan beroep op een ervaren dakreiniger. Zo’n expert is er bovendien op getraind om ook minder zichtbare schade snel op te sporen. 

Tip: Laat je het dak ook impregneren? Dan is je woning dubbel beschermd tegen regen en vorst! De meeste dakreinigers zullen het impregneren van het dak aanbieden. Let wel, niet elk type dak kan geïmpregneerd worden.

Reparatie dak

Stellen jij of de dakreiniger schade vast? Dan is het zaak om zo snel mogelijk een dakwerker in te schakelen. Scheuren en barsten in de dakbedekking resulteren al snel in lekkages. 

Wist je dat? De isolatie van je dak ligt net onder de dakbedekking. Schade aan de dakbedekking kan ervoor zorgen dat het onderliggende isolatiemateriaal minder efficiënt werkt! De isolatiewaarde van materialen als glaswol gaat er razendsnel op achteruit eens het in contact komt met vocht. 

Dakrenovatie

Na verloop van tijd kan het nodig zijn om het dak volledig te renoveren. Een verouderd dak met beschadigde dakbekleding kun je soms gewoon niet meer laten herstellen. Dan is het aan te raden om de dakbekleding volledig te laten vervangen.

Als ook het onderdak aan vervanging toe is, of de dakconstructie aangepast moet worden, kan het tijd zijn voor daktimmerwerken. Zo’n ingrijpende renovatie kan al wat prijziger zijn, maar zorgt er wel voor dat je woning nog tientallen jaren droog, warm en comfortabel blijft.

Tip: Heeft ook het onderliggende isolatiemateriaal zijn beste tijd gehad? Dan is dit het ideale moment om ook je dak opnieuw te laten isoleren! 

Dak isoleren

Is je dak nog niet geïsoleerd, of is het isolatiemateriaal verouderd? Dan is het hoog tijd om werk te maken van het isoleren van je dak! Via het dak kan ontzettend veel warmte verloren gaan. Dat voel je niet enkel aan de binnentemperatuur, maar ook aan je portemonnee. 

Dakgoot of schoorsteen plaatsen, vervangen of repareren

Tot slot kunnen ook bepaalde dakdetails zoals de dakgoot of schoorsteen na verloop van tijd wat liefde nodig hebben. Een lekkende, beschadigde dakgoot kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat ook de rest van je dak gaat lekken, en dat wil je natuurlijk liefst vermijden. 

Welke dakwerken kun je zelf uitvoeren?

Geen hoogtevrees, een beetje een handige Harry, en geen zin of budget om een dakwerker in te schakelen? Dan kun je bepaalde dakwerken in theorie ook zelf uitvoeren.

Dak reinigen 

Een plat dak maak je eenvoudig zelf schoon. Voor een matig vervuild dak gebruik je een hogedrukreiniger met warm water. Is het dak zwaar vervuild? Dan kun je een speciaal reinigingsmiddel toevoegen aan het water. 

Tip: Beschikt je woning over een rieten of leien dak? Dan doe je best beroep op een ervaren dakreiniger. Een rieten dak schoonmaken is echt specialistenwerk, en ook het reinigen van een leien dak is een secuur werkje. Leien dakbedekking is prijzig maar ook zeer kwetsbaar. Met een hoge drukreiniger kun je bijvoorbeeld de leien van het dak onbedoeld beschadigen.

Dakgoot reinigen

Als je jouw dakgoot regelmatig leeg maakt, is het perfect mogelijk om dat onderhoud zelf uit te voeren. Een zwaar vervuilde dakgoot legen en reinigen kun je in bepaalde gevallen beter overlaten aan een specialist. Beschadigingen door verstoppingen of roest laat je eveneens best over aan een expert. Je dakgoot is namelijk een belangrijke speler in het vermijden van daklekkages!

Waarom zelf een dak leggen of repareren geen goed idee is

Door een dak zelf te leggen of te repareren, denk je misschien heel wat te besparen. Toch kan het zelf leggen of repareren van je dak je duur komen te staan. 

Eerst en vooral moet je al het materiaal zelf aanschaffen, en dat aan het normale btw-tarief van 21 procent. Daarnaast kom je als doe-het-zelver niet in aanmerking voor heel wat premies en kortingen die het repareren of leggen van een dak betaalbaar maken. Bovendien heb je geen garantie op de werken die je zelf uitvoert, én is het risico op fouten groter als je zelf aan de slag gaat. 

Maakte je een belangrijke fout bij het plaatsen of repareren van het dak? Dan kun je niet terugvallen op een dakwerker die de fout (gratis) komt rechtzetten. Je moet zelf opnieuw het nodige materiaal voorzien, en de werken opnieuw uitvoeren. En dan is het nog maar te hopen dat die tweede poging foutloos verloopt! Vergeet ook niet dat werken aan het dak niet de meest veilige klus is voor een doe-het-zelver. Een professional beschikt over de juiste materialen om de klus veilig te klaren.

Door een dakwerker in te schakelen, weet je zeker dat jouw dak goed gelegd, gerepareerd of bedekt wordt. Je kunt in aanmerking komen voor verschillende premies als je beroep doet op een erkend aannemer. Bovendien doe je als leek een stuk langer over het leggen van een nieuw dak. Een professional legt je dak vlot, efficiënt en correct!

Dak- en gevelrenovatie combineren

De volledige bouwschil onder handen nemen? Dat kan! Door zowel het dak als de gevel (opnieuw) te isoleren, verhoog je de isolatiewaarde van je woning aanzienlijk. Daarnaast steek je jouw woning met zo’n renovatie in een volledig nieuw jasje. Het resultaat? Een woning met een lager energieverbruik, een betere EPC score, een hoger wooncomfort, en een hogere marktwaarde!

Prijzen dakwerken: Hoeveel kost werk aan dak per m2?

Een dakwerker inschakelen, hoeveel kost dat precies?

Type dakwerken Richtprijs per vierkante meter exclusief btw

Dak reinigen en ontmossen € 10 – 15

Dak reinigen, ontmossen en impregneren € 30 – 45

Dakgoot reinigen € 5 per lopende meter

Nieuwe dakgoot € 50 – 150 per lopende meter

Plat dak repareren vanaf € 130

Hellend dak repareren vanaf € 250 

Wat kost een dak renoveren?

Een volledige dakrenovatie kost natuurlijk wat meer. Een volledig nieuw dak laten plaatsen kost je gemiddeld 15.000 tot 20.000 euro. Een overzicht met richtprijzen per onderdeel van de renovatiewerken.

Renovatiewerken Richtprijs per vierkante meter

Dak isoleren € 20 – 200

Nieuwe dakbedekking € 10 – 120

Daktimmerwerken (aanpassingen dakconstructie of onderdak) € 40 – 200

Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Oppervlakte dak en uitgevoerde werken
  • Type isolatiemateriaal
  • Type dakbedekking
  • Complexiteit en omvang van de werken
  • Vraagprijs van de dakwerker

Hoe lang duren dakwerken?

Dat is volledig afhankelijk van het soort werken en het oppervlak waarop de werken uitgevoerd worden. Het onderhouden en schoonmaken van het dak of de dakgoot kan op een halve dag zijn afgerond. Kleine reparaties aan het dak, of het vervangen van een dakgoot, zullen gemiddeld niet meer dan een dag in beslag nemen.

Enkel het vervangen van de dakbedekking duurt gemiddeld een week. Je dak volledig renoveren kan dan weer langer dan een week duren.