Verschillende soorten hout

We kennen heel veel verschillende soorten hout, zoals eikenhout, berkenhout, populierenhout, beukenhout en nog meer. Al deze hout soorten hebben andere eigenschappen, het ene hout soort is makkelijk te bewerken en het andere is weer heel flexibel en het andere is weer heel sterk. Dit heeft allemaal te maken met waar het hout vandaan komt en in welk klimaat de bomen groeien. Het hout komt niet allemaal uit één land, hout komt uit heel veel verschillende landen. Je mag niet zomaar een boom omzagen of omhakken je hebt hier een vergunning voor nodig, en als je bijvoorbeeld 50 bomen omzaagt moet je er ook weer 50 planten. Als je hout op bepaalde manieren omzaagt gaat het bij het drogen scheuren en dat moet je niet hebben.

Waar wordt hout voor gebruikt?

Hout wordt heel veel gebruikt in de bouw en bij het maken van meubels. Hout is een grondstof dat heel gemakkelijk te bewerken is. Je kunt het bijna zo gek niet bedenken of het is te maken met hout. Hout is ook buigzaam dit kun je bijvoorbeeld gebruiken voor een schommelstoel. Het grootste deel van de meubels thuis is gemaakt van hout ook bij meubels waaraan je dat niet snel aan ziet, bijvoorbeeld bij een bank, daarbij bestaat het geraamte voor een groot gedeelte uit hout. Hout heeft ook de eigenschap dat het drijft, dit wordt dan ook gebruikt bij het maken van woonboten.

Het vocht meten met een meter

Door vocht in het hout kan het hout krimpen en uitzetten. Het vochtgehalte mag nooit te hoog zijn, anders kunnen er schimmels in het hout komen en dit mag niet gebeuren. Schimmels kunnen ontstaan als er meer dan 22% vocht in het hout zit, dit kan bijna alleen bij verwaarloosde woningen gebeuren. Om het vocht in het hout te meten maak je gebruik van een houtvochtmeter. Hoe werkt zo’n houtvochtmeter? Er zijn twee verschillende soorten de een werkt door middel van weerstand en de ander op capacitieve meting. De houtvochtmeter die op weerstand werkt berekent het vochtgehalte doormiddel van stroomschokjes. Bij deze manier worden er 2 elektroden in het hout geslagen en word er tussen die 2 elektroden de weerstand gemeten. Bij capacitieve meting wordt er een apparaatje tegen het hout aangehouden hierbij hoeven er geen elektroden in het hout geslagen te worden. Je kan dan op het apparaatje aflezen hoe hoog het vochtgehalte is in procenten. Bekijk hier de beste meters.

Bron: Moisturemetershop.com