Waar je rekening mee dient te houden bij de aanschaf van een nieuwe verwarmingsinstallatie

Er zijn verschillende redenen voor de aanschaf van een nieuwe verwarmingsinstallatie. Wellicht is je oude installatie zo oud dat hij aan vervanging toe is, of je gaat in een nieuwbouwhuis wonen en moet kiezen op welke manier je je woning wil verwarmen. Wat de reden ook is, er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden bij de keuze voor een verwarmingsinstallatie. Daarover lees je in dit blog meer, zodat je keuze een stuk makkelijker wordt.  

Duurzaamheid

Tegenwoordig is duurzaamheid steeds belangrijker, zo ook op het gebied van het verwarmen van onze huizen. Verwarmingsinstallaties die op fossiele brandstoffen zoals mazout of stookolie zijn echte milieuvervuilers. Je huis verwarmen door middel van gas is al een klein stukje beter voor het milieu. Ook biomassa is een iets duurzamere brandstof, maar er komt nog steeds CO2 vrij bij de verbranding. Als je écht een duurzame verwarming wil, kan je het beste kiezen voor een zonneboiler, een warmtepomp of elektrische verwarming in combinatie met groene stroom. 

Prijs

Natuurlijk is de prijs van een verwarmingsinstallatie een belangrijk aspect bij de aankoop. Toch is het uitrekenen van de prijs niet altijd even eenvoudig, omdat je bij sommige installaties naast de aanschafprijs ook brandstofkosten hebt en bij andere niet. Warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen zijn in eerste instantie duurder, maar daarna geniet je van gratis verwarming. Daarnaast hanteren sommige gemeenten subsidies om de aanschaf van duurzame vormen van verwarming aantrekkelijker te maken. Reken daarom voor jezelf uit wat de voordeligste optie in jouw situatie is en weeg dit mee in je beslissing. 

Opslag

Ten slotte dien je voor sommige soorten verwarming voldoende ruimte te hebben om de brandstof op te slaan. Stookolie sla je bijvoorbeeld lokaal op in een opslagvat. Omdat niet iedereen hier genoeg ruimte voor heeft, is stookolie niet voor iedereen een optie. Wil je meer informatie? Kijk dan bij Verwarmingsinfo.nl!