Hoe daklekkage opsporen bij een pannendak?Heeft u een pannendak en is het ergens in huis vochtig geworden of zelfs gaan lekken? Daar zit niemand op te wachten. Daarom is het belangrijk om de precieze plaats te vinden waar de daklekkage zich bevindt. Dit is echt speurwerk. Hier is wel haast bij geboden omdat u natuurlijk niet wilt dat uw interieur onherstelbare schade oploopt, zoals schimmel. Aan de andere kant wilt u waarschijnlijk als u de keuze heeft ook liever niet enorm veel geld betalen aan een dakdekkersbedrijf. Daarom kunt u eerst proberen om de daklekkage in uw pannendak zelf op te sporen.

Lekkage dak bladeren

Dit kan in principe iedereen, het kost alleen wel tijd en u moet op het dak kunnen en durven klimmen. Er is immers een risico op ongelukken, dus het is belangrijk dat u een goed evenwicht heeft of voldoende veiligheidsmaatregelen neemt. Uiteraard is het belangrijk dat u alle onderdelen van uw dak bekijkt zonder iets over te slaan. Anders bent u voor niets het dak op geklommen. Het eerste wat u kunt controleren is de dakgoot. Het kan lekkage veroorzaken als het water niet goed weg kan stromen. Misschien heeft u al een bladvanger maar hebben de bladeren zich alsnog opgehoopt.

Dakpannen eraf gewaaid storm

U kunt de bladeren verwijderen om te kijken of dit het probleem oplost. Ligt het probleem niet aan een verstopte dakgoot dan moet u verder kijken naar de dakpannen. Wanneer het flink heeft gestormd dan is het vaak wel duidelijk waar het probleem ligt, de dakpannen zijn bijvoorbeeld gewoon van het dak afgewaaid. Maar het kan ook zijn dat ze alleen een beetje scheef liggen, er een scheur in zit of dat er ruimte is tussen de dakpannen door uitzetting en krimp. Bij het terugleggen en vervangen van dakpannen moet u er op letten dat de dakpannen over elkaar heenliggen.

Lekkage dakkapel

Dan kan er geen regen doorheen komen. De vorstpannen moeten ook worden gecontroleerd. Heeft u bijzondere constructies op uw dak? Bijvoorbeeld een dakdoorvoer? Misschien is de aansluiting van de dakdoorvoer met het dak wel niet waterdicht. Dan moet deze waterdicht worden gemaakt. Heeft u zo’n sfeervolle dakkoepel, lichtstraat of een dakraam dan kan deze bijvoorbeeld een scheur hebben in het rubber of verdwenen foam bij de goot die lekkage veroorzaakt. Het is belangrijk dat de goot goed schoon blijft. Bij een lichtstraat ontstaat er vaak lekkage bij de hoeken. Ook bij een dakraam of een schoorsteen kan lekkage voorkomen als deze bijvoorbeeld niet goed geïmpregneerd is.

Scheur in daklood dichten

Het metsel- en voegwerk moet goed zijn uitgevoerd. Daarnaast kunnen er gaten in het daklood zitten of het loodslab kan te slordig geplaatst zijn waardoor het water onderdoor kan komen. Er zijn speciale producten te koop waarmee scheuren en gaten kunnen worden opgelapt, zoals vloeibaar rubber en zelfklevend lood. Dit is een goedkope oplossing om uit te proberen en direct lekkage te voorkomen als er nog geen vervanging van beschadigde onderdelen plaats kan vinden. Ook mos kan voor lekkage zorgen en moet worden verwijderd. Maar de oorzaak van het lek kan ook liggen bij de buren.

Daklekkage repareren

Als er geen oorzaak van de lekkage kan worden gevonden of de lekkage blijft, is het beter om toch maar een dakdekkersbedrijf in te schakelen. Zij hebben immers ruime ervaring met

het opsporen van daklekkage en kunnen daarbij ook gebruik maken van de nieuwste technieken die voor een particulier lastiger uit te voeren zijn. Denk bijvoorbeeld aan rookgasdetectie: het blazen van rook onder het dak zodat zichtbaar is waar het uit komt, thermografie (het in beeld brengen van temperatuurverschillen met een camera) of ultrasoon detectie (het opsporen van het lek aan de hand van geluidsgolven).

Direct contact met een dakdekkersbedrijf uit Rotterdam? Ga dan eens naar de website van Dakdekkersbedrijf Eteb. Zij staan voor u klaar.

FAQ’s

Wat zijn oorzaken van lekkage van pannendak?

Verouderd dak met verrotte dakpannen of steenslag bij grote stormen kunnen oorzaken zijn van daklekkages.

Wat te doen bij lekkage van het dak?

Bel met de verzekering en bekijk of daklekkages gedekt zijn. Daarna is het verstandig om uw dak te laten repareren.

Welke verzekering is van toepassing bij daklekkage?

Bij dakschade door lekkage hebt u te maken met twee verzekeringen, namelijk de inboedel- en de opstalverzekering.