Hoeveel inch moet mijn TV zijn voor de juiste kijkafstand

De regel bij een juiste kijkafstand voor de televisie geldt: hoe groter de tv, hoe verder weg je gaat zitten. Uit onderzoek naar comfortabele kijkafstanden blijkt dat gemiddelde kijkafstand 2,4 maal schermdiagonaal van de televisie in centimeters is. Dit getal kun je als startpunt gebruiken naar je zoektocht naar een geschikte televisie. Meestal worden televisie niet in cm, maar in inch gemeten. Zo variëren tv’s van 32 inch tot zelfs 85 inch (216 cm). In dit artikel een aantal tips gegeven hoe je de juiste kijkafstand kan bepalen

Welke grootte moet ik kiezen?

Heel makkelijk en snel kan je de beoogde grootte van je tv meten. Dat doe je door thuis de afstand te meten tussen de bank waar je op zit te meten met waar de televisie komt te staan. Dit aantal centimeter deel je dan door 2,4. Zo krijg je een indicatie voor het beelddiagonaal in cm’s. Niet iedere uitkomst biedt het formaat van een tv aan, maar kies dan de dichtstbijzijnde maat tv die er is.

Inches of centimeters?

Grootte van televisies wordt normaal gesproken uitgedrukt in Amerikaanse inches in plaats van centimeters. Hoe bereken je inches? Heel makkelijk. Deel het aantal gemeten centimeters door 6en je komt zo uit op inches. Nogmaals, niet alle afmetingen vertaald naar inches komen uit op het gewenste beeldformaat. 270cm/6 wordt 45 inches, die niet te verkrijgen is als tv. Kies dan de verkrijgbare 43 inch of 48 inch.

Dichterbij zitten bij Ultra HD?

Bij een Ultra HD hoef je niet per se dichterbij te zitten. Een kijkafstand die comfortabel is heeft weinig te maken met het aantal pixels van een televisie. Uit onderzoek blijkt dat men dezelfde kijkafstand koos ongeacht het ging om Full HD of Ultra HD.

Wat betekenen de termen 4K en Ultra HD?

De 4K / Ultra HD televisies hebben 4x zoveel pixels als een Full HD televisie. Je zou in theorie meer details moeten zien, maar in de praktijk valt dat tegen. Zelfs als je dicht op het scherm zit. Veel mensen merken het verschil niet.

Wat betekent 8K?

8K is op dit moment het beste van het beste. 4x zoveel meer pixels dan 4K en Ultra HD. Super scherp beeld, al ligt dat ook aan het beeldmateriaal. Veel beeldmateriaal is overigens nog niet in 8K te vinden. Daarnaast vind je 8K televisies alleen vanaf 55 inch oplopend tot zelfs 85 inch televisies. Bij het bepalen van de juiste grootte is het van belang om ervoor te zorgen dat de TV komt te hangen op de juiste afstand.