Alles over het installeren van rookmelders

Rookmelders redden ieder jaar weer vele levens en zoals je misschien al weet worden ze per 1 juli 2022 verplicht voor iedere woning. Dit betekent dat iedere verdieping van een huis moet beschikken over een rookmelder. Daarom vertellen we graag alles over het installeren van rookmelders, waar ze moeten hangen en hoeveel je er nodig hebt.

Waar moeten rookmelders geplaatst worden

Voor de meest veilige situatie zou het natuurlijk perfect zijn om in iedere ruimte in huis een rookmelder te hangen. Toch is dat voor velen niet de gewenste situatie, een rookmelder is namelijk geen pronkstuk. Daarom moet er gezocht worden naar centrale plekken in de woning. Denk bijvoorbeeld aan een centraal punt tussen de keuken en de woonkamer. Op de bovenverdieping is de overloop een geschikte plek. U kunt zelf goed inschatten wanneer er een extra rookmelder nodig is in een ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een inpandige garage, de rookmelder in de woonkamer zal geen alarm slaan wanneer er brand uitbreekt in de garage. Op dit soort plekken is dus het advies om een extra melder op te hangen. Hang de rookmelders aan het plafond, rook stijgt namelijk op waardoor het plafond de meest geschikte plek is.

Hoeveel rookmelders zijn er dan nodig?

Het aantal rookmelders dat opgehangen moet worden voor optimale veiligheid verschilt per huis en is dus niet gemakkelijk te zeggen. Wel is te zeggen dat iedere verdieping voorzien dient te worden van een rookmelder. Voor veel huizen betekent dit beneden, op de eerste verdieping en op zolder. Voor grotere huizen of huizen met afgesloten ruimtes zijn extra rookmelders een goed idee. Daarbij is het een tip om te kiezen voor koppelbare rookmelders, waarbij alle melders afgaan wanneer slechts één melder rook detecteert. Zo is het alarm in de gehele woning hoorbaar.

Waar moet de rookmelder niet opgehangen worden?

Je zou denken dat een rookmelder altijd goed is en dus overal kan hangen, maar dat is niet aan te bevelen. Hang een rookmelder bijvoorbeeld niet dicht bij een raam, door de toevoer van frisse lucht kan de melder namelijk pas laat alarm slaan. Daarnaast is het ook niet ideaal om de rookmelder te dicht in de buurt van het gasfornuis te hangen. Dit zorgt er namelijk voor dat er vaak vals alarm zal zijn. Een hittemelder komt op dit soort plekken beter tot zijn recht. Ook zijn de meeste rookmelders niet geschikt om aan de muur te bevestigen, zelfs niet wanneer dit heel dicht bij het plafond is. Sommige rookmelders kunnen dit wel, bekijk dit daarom goed wanneer de rookmelder op de muur bevestigd wordt.