Verbouwen voor ouderen: de installatie van een traplift

Ouderdom komt met gebreken, zo luidt het spreekwoord. Om die reden zou je dus ook niet zo snel denken dat ouderen gaan verbouwen. Desondanks zullen er met verloop van tijd aanpassingen gedaan moeten worden aan woningen van ouderen, opdat ze zich prettig in huis kunnen verplaatsen zonder hierbij problemen te ervaren. Zo zal er meer loopruimte gecreëerd moeten worden als een oudere met een rollator in huis wil wandelen en moet er een technisch kloppende berekening gemaakt worden om een traplift te kunnen installeren. Dit roept allerlei vragen op, aangezien een traplift op verschillende manieren geplaatst kan worden langs de trap en de installatie ook nog eens per traplift verschilt. Wat zijn namelijk de verschillen tussen trapliften en waar moet je precies rekening mee houden bij het selecteren van de ideale traplift?

Aandachtspunten bij de installatie van een traplift

De installatie van de traplift vereist een zorgvuldige analyse van de trap en de woonsituatie. Allereerst moet er namelijk gekeken worden naar de verschillende hellingshoeken van de trap, omdat dit allesbepalend is voor de keuze voor een enkele of een dubbele rail. Daarnaast is het van belang om rekening te houden met eventuele partners of bezoekers die de trap op- en aflopen, aangezien een traplift de loopruimte voor hen beperkt. De meest aantrekkelijke optie is in dit geval om de traplift langs de binnenbocht van de trap te installeren, al komen hier ook hogere kosten traplift bij kijken. Doorgaans wordt er daarom gekozen voor een installatie langs de buitenbocht.

De keuze voor een traplift

Trapliften komen in vele soorten en maten, waardoor het niet altijd eenvoudig is om een geschikte traplift te selecteren. Zo bestaat er een nieuwe of tweedehandse, gekochte of gehuurde en complexe of eenvoudige traplift. Ga daarom altijd na wat jouw wensen en eisen zijn omtrent de traplift en bepaal een budget voor deze investering.