Is een BV oprichten interessant voor ZZP’ers?

Per 1 oktober 2012 is het in Nederland een stuk makkelijker geworden om een BV op te richten. Er zijn minder regels en eisen en het wordt dan ook wel een flex BV genoemd. Een flex BV en niets anders dan een BV. Omdat het allemaal eenvoudiger is geworden is de vraag of een BV oprichten interessant is voor ZZP’ers? Als het je interesseert kan je makkelijk een eenmanszaak omzetten naar BV via Ligo.nl. Lees hieronder meer over de grootste voordelen van een BV oprichten.

Een BV niet heel interessant voor ZZP’ers

Om gelijk maar antwoord te geven aan de vraag of een BV interessant is voor ZPP’ers: niet echt. Het is waar dat de eisen van een minimum startkapitaal van 18.000 euro zijn komen te vervallen. Ook een accountantsverklaring is niet meer nodig. Het is allemaal een stuk simpeler. Maar of het echt interessant is voor de kleine ondernemer? Dat niet. Het heeft pas echt zin als je veel winst maakt. Dan moet je denken aan winstbedragen van 150.000 euro en meer. Dan levert het redelijk wat voordelen op.

Wanneer is het interessant om een BV te starten?

Zoals gezegd is een BV interessant bij een winst van 150.000 euro en meer. De directeur (DGA) komt bij een BV gewoon weer in loondienst en wordt werknemer. Dat betekent ook dat hij belastingen moet betalen inclusief sociale premies. Daarbij moet de DGA minimaal 47.000 euro gaan verdienen. Daarnaast zijn er een aantal andere zaken waarbij je rekening moet houden bij het oprichten van een BV, namelijk:

  • Zelfstandigenaftrek gaat vervallen
  • Geen MKB winstvrijstelling meer
  • Het afrekenen van Fiscale Oudedagsreserve
  • De beperkte aansprakelijkheid is ten dele waar

Belastingvoordelen zijn niet heel interessant

De voordelen zijn dus over het geheel gezien niet heel groot zoals verondersteld wordt. Over de winst na salaris, loonbelasting en sociale premies van de directeur dat overblijft wordt 15% vennootschapsbelasting betaald. Wil de directeur het bedrag naar privé brengen dan wordt er 15% dividendbelasting ingehouden. Uiteindelijk betekent dit dat er een behoorlijke belastingdruk van de winst overblijft na het salaris van de directeur. Vind je het toch interessant om als eenmanszaak een BV op te richten? Verdiep je dan in de voor- en nadelen van een besloten vennootschap.