Een unieke woning door rietendakbedekking

Misschien is het je al wel eens opgevallen: meer en meer huizen zijn ‘uniek’. Waar vroeger rijtjeshuizen razend populair waren en vergelijkbare huizen als warme broodjes over de toonbank rolden, zijn mensen nu in toenemende mate geïnteresseerd in een zelfontworpen woning of huis dat anders is dan de woning van de buurvrouw. Niet alleen is de populariteit van deze bijzondere woningen aanzienlijk gestegen, maar ook de vraag naar een woning met een rietendak is enorm toegenomen. Wie droomt er namelijk niet weg bij het beeld van een romantische boerderij met natgeregende rieten kap in een sprookjesachtig landschap? Rietdekken is dan ook dé manier om een andere draai te geven aan jouw woning en je rijtjeshuis alsnog op te laten vallen tussen de woningen met pannendaken.

Aandachtspunten voor rietenbedekking

Zie jij het al helemaal zitten om het dak van jouw woning te transformeren in een goudgele kap? Let dan eerst op de volgende aandachtspunten, voordat jij je plannen doorzet.

1. Krijgt jouw dak voldoende licht en lucht?

Rietendaken worden geregeld natgeregend en moeten daarom grote hoeveelheden water afvoeren. Dit gebeurt door het licht dat op het riet komt te staan en de wind die tussen het riet door kan waaien. Om die reden is het van groot belang dat jouw dak voldoende toegang krijgt tot deze bronnen.  

2. Loopt jouw dak steil genoeg?

Niet alleen zijn de bovengenoemde bronnen licht en lucht van belang voor een goede waterafvoer, maar ook een juiste hellingshoek is essentieel voor dit proces. Wanneer jouw dak namelijk in een hoek van 45 graden loopt, is deze ideaal voor rietendakbedekking. Is jouw dak steiler of minder hellend? Dan verandert het antwoord op de vraag ‘hoe lang gaat een rieten dak mee’.

3. Vergeet je het onderhoud niet?

Net als ieder dak heeft een rietendak regelmatig onderhoud nodig. Wil je hier meer over weten? Neem dan een kijkje op de website van Van den Bergh Rietdekkers!