Dakkapel plaatsen: welk materiaal kiezen?

Een dakkapel staat echt sfeervol en voegt ruimte, licht en waarde toe aan uw huis. Dit is dus ideaal als u van plan bent een zolder te transformeren tot een slaapkamer, bijvoorbeeld voor uw kind of omdat u uw huis wilt onderverhuren. Of maak er een werkkamer of atelier van. Hoewel deze verbouwing gemiddeld rond de 4000 euro kost, is deze de investering dus zeker waard. Bent u van plan om zo’n uitbouw te gaan plaatsen? Dan zijn er een aantal dingen waar u op moet letten. Een belangrijke keuze is de vraag of u een kunststof dakkapel of een houten dakkapel wilt.

Dakkapel kopen

U hebt de keuze uit verschillende materialen, van een volledig houten dakkapel tot een dakkapel die volledig van kunststof is gemaakt. Daarnaast is zink tegenwoordig ook een optie. Het is prettig dat er veel verschillende materialen dakkapellen verkrijgbaar zijn, want het is belangrijk dat deze ook bij de stijl van uw huis past. Dit kan de waarde in de ogen van toekomstige kopers verhogen. Maar misschien denkt u nog wel helemaal niet aan de verkoop van uw huis en is dat voor u van latere zorg. Ieder materiaal heeft natuurlijk weer andere voor- en nadelen. Hieronder staan ze op een rijtje.

Houten dakkapel

Een volledig houten dakuitbouw zorgt voor een natuurlijke, nostalgische uitstraling. Dit soort dakkapellen beginnen qua prijs ongeveer bij 3000 euro en zijn geschikt voor wat oudere woningen of woningen die houten elementen hebben. Bent u op zoek naar een niet-gangbare maat? Dan is hout ook ideaal, want het kan makkelijk aangepast worden aan uw wensen. Bent u vaak bang de verkeerde kleur kiezen? Met een keuze voor hout schildert u er gewoon overheen. Een houten dakkapel is gevoelig voor verrotting. Daarom moet deze regelmatig onderhouden worden en om de vijf opnieuw geschilderd. De levensduur is dan ongeveer 10 tot 25 jaar.

Kunststof dakkapel

Een kunststof dakuitbouw, waarvan de kern van hout is maar de buitenkant van kunststof, past beter bij modernere woningen. De prijs verschilt niet zo veel van hout. Het voordeel is dat kunststof beter bestand is tegen weersomstandigheden. Daardoor gaat de kunststof uitbouw veel langer mee, soms tot wel 50 jaar. Kunststof trekt minder vuil aan, is ook makkelijk schoon te houden en heeft weinig onderhoud nodig. Het biedt een goede isolatie. Als u een houten uitbouw mooier vindt kunt u ook een kunststof uitbouw met houtlook kiezen. Het nadeel is wel dat een kunststof uitbouw duurder is om te repareren.

Polyester dakkapel

Dan is er ook nog de polyester dakuitbouw. Het bijzondere aan een uitbouw van dit soort kunststof is dan deze volledig van kunststof is gemaakt en geen naden heeft. Daardoor isoleert een polyester uitbouw erg goed en zal je met dit materiaal ook niet zo snel last hebben van bijvoorbeeld lekkage. Kortom, met polyester kiest u voor een duurzaam materiaal. De prijs is daar helaas ook naar: als u hiervoor kiest moet u ongeveer 1000 euro extra rekenen als u voor de goedkoopste optie gaat. Ze zijn ook voorgefabriceerd in de fabriek, waardoor maatwerk erg moeilijk is.

Zinken dakkapel

Ten slotte is er nog de zinken dakuitbouw, dit is vaak een kunststof dakkapel met zinken

afwerking. Het grote voordeel van dit materiaal is dat het heel duurzaam is en bijna geen onderhoud vergt. U hoeft niet bang te zijn dat er lekkage ontstaat. Daarnaast kunt u ook zelf de kleur kiezen en is het goed voor het milieu. Een nadeel is dat deze dakkapellen zelfs nog 1000 of 2000 euro duurder kunnen zijn dan die van polyester. Vanwege de moderne uitstraling zijn ze qua stijl ook niet passend bij oudere huizen. Een zinken uitbouw kan ook op maat worden gemaakt.

Bron: Jarino Dakkapellen Breda