Duurzaam bouwen: wat zijn nu eigenlijk de mogelijkheden?

Ben je bezig om een nieuwbouwhuis te laten bouwen of wil je je bestaande huis duurzamer maken? Dan zijn er tegenwoordig diverse opties om dit te kunnen bereiken, echter kan dit nog best ingewikkeld zijn, door alle afkortingen die er tegenwoordig te vinden zijn. Hieronder meer informatie over duurzaam bouwen: wat zijn de eigenlijk de mogelijkheden?

NOM

Een NOM woning oftewel een nul op meter woning betekent simpelweg zoiets als een woning die meer of in ieder geval evenveel energie opwekt als bewoners nodig hebben. Vaak worden deze woningen voorzien van zonnepanelen, een warmtepomp, vloerverwarming en enorm goede isolatie. Hierdoor krijg je een uitstekend geïsoleerd en duurzaam huis, wat voldoet aan de laatste eisen voor duurzaam bouwen. 

BENG

Deze Bijna Energie Neutrale Gebouwen gaat de EPC vervangen. Deze eis zal nog strenger zijn dan de EPC, want vrijwel alle nieuwbouw die vanaf 2020 gebouwd zijn, dienen te voldoen aan de BENG normen. 

EPC

EPC geeft de energieprestatiecoëfficiënt weer die aangeeft hoe zuinig je woning is. hoe lager het getal is, hoe duurzamer en energiezuiniger je woning is. Dit getal kan maximaal 0,4 bedragen. Dit wordt vaak bewerkstelligt door het plaatsen van en warmtepomp, zeer goede isolatie, een mechanische ventilatiesysteem en een speciale CV ketel. Bij deze eis wordt er gekeken naar de energiebehoefte van een woning, het energieverbruik en het aandeel van energie wat opnieuw gebruikt kan worden voor de woning. 

ZEN

Zeer Energiezuinige Nieuwbouw moet op den duur overal in ons land te vinden zijn. Aangezien alle nieuwbouw vanaf nu moet voldoen aan de BENG norm, zorgt dit er automatisch voor dat de nieuwbouw zeer energiezuinig is. Er zijn zelfs diverse projecten in het land die momenteel gebouwd worden en voldoen aan alle eisen om zeer energiezuinig genoemd te mogen worden. Denk hierbij ook aan een systeem met warmteterugwinning en zeer goede isolatie. Voldoen de huizen dus aan de EPC waarde van 0,4, dan kan dit met speciale voorwaarden zoals hierboven genoemd dus verder verlaagd worden om in aanmerking te kunnen komen voor een ZEN certificaat. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Hazenberg bouw. Zij zijn gespecialiseerd in het realiseren van energiezuinige woningen.