Alle soorten docklevellers op een rijtje

Met name binnen logistieke bedrijven wordt vaak gebruik gemaakt van docklevellers. Niet voor niets, want ze bieden diverse voordelen. In de basis wordt een dockleveller gebruikt om een hoogteverschil tussen verschillende laadperrons weg te nemen. Dit is belangrijk om het risico op ongelukken tijdens het laden en lossen van vrachtwagens tot een minimum te beperken. In dit artikel zetten we de verschillende opties op een rijtje. 

#1: Uitklapbare klep

Een uitklapbare klep wordt veelal gebruikt op laadperrons, waar voortdurend hetzelfde type vrachtwagen parkeert. De klep kan worden uitgeklapt op het moment dat de vrachtwagen het laadperron nadert. Het vormt de brug tussen het perron en de vrachtwagen. Niet alleen veilig, maar ook een fijne manier om goederen in- en uit te laden. 

#2: Uitschuifbare klep

Het alternatief voor een uitklapbare klep is een uitschuifbare klep. Dit type dockleveller wordt voornamelijk gebruik bij laadperrons waar zich vrachtwagens van verschillende formaten melden. Een uitklapbare klep is in zo’n geval niet geschikt. Het bereik van een uitschuifbare klep is groter, waardoor deze breder toepasbaar is. 

#3: Combi dockleveller

Een derde optie is de combi dockleveller. Net als de uitschuifbare klep komt dit model dockleveller van pas bij laadperrons waar vrachtwagens van verschillende formaten laden en lossen. Ten opzichte van de uitschuifbare klep biedt deze combi dockleveller het voordeel dat je er ook busjes mee in kunt laden. 

#4: Handbediende dockleveller

Een laatste optie is de handbediende dockleveller. Voor veel grote logistieke partijen zal dit geen goede optie zijn. Zij kiezen voor automatische, elektrische systemen. Dit werkt sneller en is veel minder arbeidsintensief. Mocht je slechts af en toe een vrachtwagen in- of uit moeten laden, dan is dit de beste optie. Er zijn diverse partijen te vinden die de verschillende soorten docklevellers aanbieden. Het is raadzaam je goed te laten adviseren, bijvoorbeeld door Loading Systems, over het type dockleveller dat voor jouw bedrijf de beste keuze is.