Ontdek welke garagedeur het beste bij jou past

Ben je je aan het oriënteren op een nieuwe garagedeur? Dan ben je er waarschijnlijk al achter  gekomen dat er nogal wat verschillende soorten garagedeuren zijn. Natuurlijk kun je ze allemaal gaan bekijken en vervolgens voor jezelf vaststellen welke deur je het meeste aanspreekt, maar het is verstandiger om aan de hand van een aantal aspecten de deuren met elkaar te vergelijken en daar je keuze op te baseren. Welke aspecten dat zijn ontdek je in dit artikel.

De uitstraling van het deurblad

De garagedeur vormt een belangrijk onderdeel van de totale uitstraling van je woning. Daarom is het van belang dat de kleur en eventueel het patroon dat in het deurblad zit verwerkt, aansluit op de uitstraling van de rest van je woning.

Heb je bijvoorbeeld een woning waarin veel hout is verwerkt? Dan is een houten garagedeur wellicht mooier dan een strakke moderne deur van aluminium.

Helaas is het niet zo dat iedere soort garagedeur in vele kleuren en patronen leverbaar is. Wil je dus veel keuze hebben? Dan is het goed om te weten dat sectionaaldeuren en openslaande garagedeuren vele kleur- en patroonmogelijkheden bieden.

De draairichting van de garagedeur

Iedere soort garagedeur heeft zijn eigen draairichting. Een kanteldeur kantelt tijdens het openen bijvoorbeeld naar binnen, terwijl een roldeur geen stangen heeft en recht boven de opening van de garage wordt opgerold.

Ga voor jezelf dus na welke draairichting je fijn vindt. Daarbij willen we je de tip meegeven dat een deur die verticaal geopend wordt het meest praktische is als je de garage als parkeerplaats wilt gaan gebruiken. Het deurblad kantelt tijdens het openen dan niet tegen je auto aan als je hem te dicht op de garagedeur hebt geparkeerd.

Voorbeelden van garagedeuren die verticaal geopend worden zijn sectionale garagedeuren en garage roldeuren.

Wel of geen doorloopdeur

Een doorloopdeur is met name praktisch als je de garage snel in en uit wilt kunnen gaan. Bijvoorbeeld omdat je even snel de fiets wil pakken. Een doorloopdeur kan in het deurblad verwerkt zijn, maar ook als losse deur worden meegeleverd. Op die manier kunnen de garagedeur en de doorloopdeur los van elkaar gebruikt worden.

Garagedeuren met doorloopdeur zijn er in verschillende modellen. Bijvoorbeeld kanteldeuren en sectionaaldeuren. Bekijk hier alle modellen garagedeuren met een doorloopdeur.

De bediening van de garagedeur

Alle soorten garagedeuren zijn in de basis handmatig te bedienen, maar met behulp van een motor ook elektrisch te maken. Alleen openslaande deuren vormen hierop een uitzondering en kunnen enkel handmatig worden bediend.

Het is overigens niet zo dat elektrische bediening alleen met een handzender kan. Tegenwoordig zijn er ook mobiele apps beschikbaar zodat je ook op grotere afstanden de garagedeur kunt openen en sluiten.

Wel of geen isolatie

Afhankelijk van waarvoor je de garage wilt gebruiken is het wenselijk om voor een geïsoleerd deurblad te kiezen. Ga je bijvoorbeeld je favoriete hobby in de garage beoefenen of is de garage rechtstreeks op de woning aangesloten? Dan is het prettig als er geen tocht en kou via de garagedeur binnenkomt. Gebruik je de garage alleen als parkeerplaats? Dan volstaat een ongeïsoleerd deurblad.

Meer advies nodig?

Heb je na het lezen van dit artikel behoefte aan meer advies zodat je voor jezelf goed kunt bepalen welke soort garagedeur het beste bij jou past? Dan raden we je aan om een garagedeur specialist te bezoeken en meer advies te vragen. Voor meer informatie kun je ook dit praktische overzicht van alle soorten garagedeuren bekijken.

Doors, Choices, Choose, Open, Decision, Opportunity