4 soorten stucwerk: wat moet ik kiezen?

Ben jij ook op zoek naar een mooie afwerking voor binnen of buiten? In dat geval krijg je te maken met stucwerk. Het is echt goed om even stil te staan bij welk stucwerk je gaat kiezen, want dit gaat invloed hebben op hoe alles eruit komt te zien als de bescherming die het biedt. Stucwerk zorgt voor een mooie, gladde en stevige muur. Stucwerk is een van de werkzaamheden die onze schilder in Teteringen uitvoert. Meer weten over welke soorten stucwerk er allemaal zijn en wat bij jou past? Lees dan even verder!

Traditioneel stucwerk

De eerste keuze is traditioneel stucwerk. Traditioneel stucwerk is een oude techniek waarbij muren en plafonds worden bedekt met een laag kalkmortelpleister. Het is zo geliefd omdat het sterk en ademend is en dus zowel voor binnen als buiten kan worden gebruikt. Je kunt er ook allerlei looks mee maken. Zo kun je kiezen voor een superglad oppervlak tot ruw of met een korreltje. Het is dus zeer veelzijdig.

Spuitpleister

Spuitpleister is een moderne manier om stucwerk makkelijk en snel met een machine aan te brengen. Dit zorgt voor een mooi gelijk en strak resultaat en maakt het ideaal voor grote vlakken. Je kunt kiezen hoe dik je het aanbrengt en in welke textuur. Je zou het dus heel fijn kunnen maken, maar ook met een beetje structuur. Op die manier kun je het precies laten passen bij wat jij wilt.

Sierpleister

Sierpleister is er in veel soorten, zoals granol, rustiekputz en barokpleister. Dit stucwerk geeft je muren en plafonds extra textuur en een mooie look. Je kunt het helemaal aanpassen aan hoe je wilt dat je ruimte eruitziet. Het is erg geliefd omdat het niet alleen mooi is, maar ook lang meegaat. Daarom zie je het vaak terug in zowel moderne als klassieke inrichtingen.

Behangklaar stucwerk

Behangklaar stucwerk maakt je muren helemaal glad en egaal. Dit is dus een goede optie als je van plan bent om te gaan behangen. Het zorgt ervoor dat je behang er strak en mooi op komt te zitten. Dit type stucwerk is een slimme keuze omdat het niet duur is, makkelijk werkt en ook nog eens lang meegaat.

Het kiezen van de juiste optie

Maar hoe kies je nu het juiste stucwerk? Denk aan een paar dingen: hoe je wilt dat het eruit ziet? Wat wil je ermee bereiken? Hoeveel kun je uitgeven? Glad stucwerk is een goede keuze als je gaat voor een strakke, moderne look. Sierpleister past weer beter bij een decoratieve stijl. Het is ook slim om na te denken over hoe goed het stucwerk geluid en warmte tegenhoudt, vooral bij buitenmuren. Het is een goed idee om vandaag nog prijsopgaven te vragen bij professionele stukadoors, zodat je een duidelijk beeld krijgt van wat het gaat kosten voor jouw situatie.