De kunst van thuis verbouwen

Stel je eens voor, je zit op je gemakje op het internet te scrollen op zoek naar inspiratie om jouw kasteel, oftewel jouw huis, een make-over te geven. Plots stuit je op www.intenswonen.nl. Een schat aan ideeën om je huis mooier en praktischer te maken. Maar waar begin je? En hoe zorg je ervoor dat het resultaat net zo schitterend wordt als in die glossy magazines of Pinterest borden? Laten we dat eens uitzoeken.

Start bij het begin

Het lijkt misschien een open deur, maar elke geslaagde verbouwing begint met een solide plan. Voordat je ook maar één muur sloopt of een verfkwast aanraakt, is het belangrijk om stil te staan bij wat je precies wilt bereiken. Wil je meer ruimte creëren, of is het vooral esthetisch bedoeld? Misschien ben jij wel iemand die droomt van een keuken waar Gordon Ramsay jaloers op zou zijn of zie jij in gedachten al helemaal voor je hoe die ene wand in de woonkamer dé eyecatcher van het huis wordt.

Budgetteren kun je leren

Geld is vaak dat noodzakelijke kwaad waardoor vele grootse plannen ineens heel klein kunnen worden. Echter, met een slimme budgettering kom je een heel eind. Begin met offertes aanvragen en vergelijk deze nauwgezet. Ga niet altijd voor de goedkoopste optie; goedkoop kan uitdraaien op duurkoop als het gaat om bouwmaterialen of vaklui.

DIY of professional?

Ga er eens lekker voor zitten en wees eerlijk tegenover jezelf: wat kun jij echt zelf en waarvoor heb je hulp nodig? Het schilderen van een muurtje lukt de meesten nog wel, maar elektriciteit aanleggen of loodgieterwerk zijn toch vaak klussen voor de pro’s. En geloof me, er is geen schande in toegeven dat sommige dingen beter overgelaten kunnen worden aan mensen die ervoor geleerd hebben.

Vergeet niet te genieten

Dit klinkt misschien gek midden in al dat stof en herrie tijdens een verbouwing, maar probeer ook te genieten van het proces. Elke stap brengt jou dichterbij jouw droomhuis. Plus, er is iets onwijs bevredigends aan het zien transformeren van ruimtes dankzij jouw beslissingen (of die van de profs).

Maak slimme keuzes

Laten we eerlijk zijn: trends komen en gaan sneller dan het Nederlandse weer verandert. Kies daarom voor tijdloze elementen die lang mee kunnen gaan en makkelijk aanpasbaar zijn aan eventuele nieuwe trends zonder dat dit weer leidt tot grote verbouwingen.

Het eindresultaat

Tada! Na bloed (hopelijk figuratief), zweet (absoluut) en tranen (van geluk uiteraard) staat daar dan eindelijk jouw vernieuwd thuis; klaar om vol trots bewoond te worden. Of dit nu gaat om kleine cosmetische veranderingen of grote structurele ingrepen; elk project brengt zijn eigen voldoening met zich mee.

Het belangrijkste bij elke verbouwing is natuurlijk dat jij blij bent met het resultaat; dat wanneer jij door jouw huis loopt, elke kamer voelt als een knuffel; warm en verwelkomend. En mocht ergens in de toekomst weer de verbouwkriebels toeslaan – want laten we eerlijk zijn, als liefhebber ben je nooit echt ‘klaar’ – dan start gewoon weer dit avontuur met frisse energie!

In elk hoekje van ons huis vinden we wel iets wat nét even beter kan; iets wat onze persoonlijke touch mist of simpelweg praktischer ingericht moet worden voor ons hectische leven. Bijvoorbeeld door nieuwe kasten in je huis te plaatsen. Dit geeft je huis ook een heel andere sfeer. En juist daarom biedt ieder project ons unieke kansen om onze leefruimte perfect af te stemmen op onze behoeften.