Rieten daken

Duizenden jaren hebben mensen rieten gebruikt om duurzame daken te maken voor hun huis die hen tegen de elementen zouden beschermen. Riet, indien correct geïnstalleerd, is een van de mooiste en meest praktische vormen van dakbedekking die vandaag beschikbaar zijn. Rietdekken is een ambacht dat vaak wordt doorgegeven van vader op zoon, of in de wereld van vandaag, van rietdekker tot leerling rietdekker. Het riet dat u op moderne huizen aantreft, is afkomstig van traditionele Afrikaanse of Europese riettechnieken. De kolonisten in de Kaap brachten zelfs hun eigen grassen mee uit Europa, voordat ze zich realiseerden dat lokale inheemse grassen ook ideaal waren om te gebruiken.

Voordelen en nadelen

Riet is de best geïsoleerde dakbedekking beschikbaar voor de mens. De meeste andere daken moeten worden geïsoleerd nadat ze zijn geïnstalleerd, terwijl rieten daken automatisch uitstekende isolerende eigenschappen bieden, waardoor het ideaal is voor verschillende klimaten.

Als het riet goed is gelegd, is het vrijwel onderhoudsvrij. Riet is erg kwetsbaar voor vogels. Als je je riet wilt beschermen, is het verstandig om het te bedekken met een gaas dat de volgens weghoudt.

Het zwakste punt van een rieten dak is de nok. Men kan het bedekken met een fiberglas kap, maar de oude methode met mortel zal ook de truc doen. Zorgt ervoor dat de nok altijd in goede staat wordt gehouden en dat deze altijd volledig waterdicht blijft. Als er op het stro moet worden gewerkt, laat dit dan doen door ervaren rietdekkers.

Je rieten dak beschermen

Alle huizen met rieten daken moeten bliksemgeleiders hebben geïnstalleerd om hen te beschermen tegen blikseminslag. Deze geleiders moeten in overeenstemming zijn met bepaalde praktijkcodes. Als het huis erg hoog of groot is, zou de mast erg hoog moeten zijn om het hele gebied te bestrijken. Dit kan worden opgelost door twee masten in te bouwen.