Wat zijn de beste isolatiematerialen? 

Waarschijnlijk weet je al hoe belangrijke goede isolatie is en wil je daarom graag je huis voorzien van extra isolatie. Je zult dan een optimale binnentemperatuur ervaren, terwijl je ook een steentje bijdraagt aan gezonder milieu. Je energiekosten dalen bovendien door je woning te isoleren. Natuurlijk moet je dan wel kiezen voor het juiste materiaal, wat zeker het geval is als je kiest voor een van de volgende opties. 

Minerale (steen) wol 

Dit isolatiemateriaal heeft een recyclebare inhoud van zo’n 80 procent aangezien het met name postindustrieel afval gebruikt. Dit maakt het goedkoper, maar ook direct milieuvriendelijker dan veel andere opties. Minerale (steen) wol is er in vele soorten en maten, zoals platen en losse vulling. Een groot voordeel van dit materiaal is dat het eenvoudig gesneden kan worden zodat je het gemakkelijk de juiste vorm kan geven, waardoor het bijvoorbeeld perfect is voor vloerisolatie. Minerale (steen) wol kun je daarnaast gebruiken voor het isoleren van zolders, daken en muren. 

Reflecterende isolatie

Reflecterende isolatie is voornamelijk ontworpen voor het reflecteren van de warmte, waardoor de overdracht van stralingswarmte op deze manier geregeld wordt. Het bevat altijd een reflecterend materiaal, vaak wordt gekozen voor aluminium dat gebonden is aan karton, plastic folie of iets dergelijks. Overigens kan reflecterende isolatie ook geplaatst worden op diverse isolatieplaten zodat ze beter presteren. Dit komt doordat de platen dan ook de stralingswarmte beïnvloeden, terwijl ze dit normaal gesproken alleen doen voor de geleidende en convectieve warmteoverdracht. 

Polystryreen isolatie

Als je je huis warm wilt houden, kun je ook zeker gebruik maken van polystyreen isolatie. Dit is een soort plastic dat gegoten wordt in dunne platen of foamboard. Het kan ook geleverd worden als plastic kralen die je eenvoudig in iets kunt gieten, waardoor ze bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor spouwmuurisolatie. Overigens zijn er twee basissoorten polystyreen: geëxpandeerd (EPS) en geëxtrudeerd (XPS) polystyreen. Deze twee opties verschillen op meerdere gebieden, maar over het algemeen wordt aangeraden om te kiezen voor XPS. 

PIR isolatie

PIR, of polyisocyanuraat, is een type isolatie dat in diverse vormen voorkomt, waaronder sproeischuim, vloeibare of stijve isolatieplaten en panelen. Deze optie is dan ook enorm veelzijdig en flexibel, wat ook zeker komt doordat het gebruikt kan worden op verschillende oppervlakken. PIR wordt geproduceerd van een speciaal ontwikkeld plastic met een gesloten celstructuur, dit zorgt voor de isolatie van je huis. Het kan trouwens ook met andere materialen gecombineerd worden zodat de efficiëntie van PIR isolatie nog beter wordt.