Vervangen van een groepenkast

Een oude stoppenkast kan bepaalde problemen met zich mee brengen. Zo kan het gevaarlijk zijn voor de brand veiligheid van je huis of pand, maar kan het ook leiden tot een elektrocutie bij werkzaamheden aan de stroom binnen he thuis. Het kan zelfs desastreuze gevolgen hebben voor apparaten in je huis. 

Oude stoppenkast herkennen

Je hoeft niet gelijk een nieuwe meterkast te laten installeren als je oude stoppen hebt, je kan ook gewoon de stoppen laten vervangen. Deze zijn aan vervanging toe als ze erg oud zijn. Dit is te herkennen aan een aantal dingen. Ten eerste heeft een verouderde groepen kast over het algemeen groene schakelaars. Dit is iets dat vroeger werd gebruikt in groepen kasten, maar in moderne kasten niet meer. Naast deze groene schakelaars zijn de zekeringen ook ouderwets, wat goed herkenbaar is, maar wat moeilijk uit te leggen. Verder hebben oude groepenkasten ook vaak geen hoofdschakelaar. Als er een grote hoofdschakelaar mist, dan is de kans groot dat je stoppen kast aan vervanging toe is.

Waarom vervangen

Dit zo snel mogelijk vervangen is van groot belang. Een gevaar van een oude groepen kast is dat er makkelijker brand kan ontstaan. Er kan namelijk onbedoeld spanning blijven lopen over een groep doordat de zekeringen oud zijn en niet meer goed werken en dat kan ertoe leiden dat de bedrading gaat smeulen en vervolgens zelfs in brand kan vliegen. Maar ook kan het zijn dat je bij werkzaamheden in je huis je je zelf per ongeluk onder stroom zet. Als je een groep uit schakelt, kan het zijn als je kast verouderd is, dat hij uit lijkt te staan, maar dit eigenlijk niet is. Daarom is het ook goed om altijd een apparaat bij de hand te hebben om stroom door te meten, zodat je zeker weet dat ergens geen stroom meer op staat voor je het vervangt.

Nieuwe normen

Verder zijn normen en eisen voor veiligheid niet meer hetzelfde als 30 jaar geleden. Apparaten worden afgestemd op de groepenkast zoals die aan heden daagse normen moet voldoen en dan is het dus belangrijk om zo’n moderne groepen kast te hebben. Anders kan je namelijk krijgen dat de apparaten onder te veel spanning komen te staan en dat is niet goed voor een apparaat. Dit kan er toe leiden dat het apparaat opgeblazen wordt en dan kan je dus je (vaak dure) elektrische apparaten gewoon vervangen, wat nogal zonde is.