Ruwbouw: wat is het?

Ruwbouw is de hoeksteen van elk bouwproject, de ruggengraat die de structuur en de stevigheid van een gebouw bepaalt. Het vormt de basis waarop alle verdere bouwwerkzaamheden voortbouwen. Ruwbouw legt de fundamenten voor de uiteindelijke constructie. In deze blog lees je meer over de werkzaamheden die vallen onder ruwbouw en de kosten van ruwbouw.

Wat is ruwbouw?

Ruwbouw is simpel gezegd de eerste fase van een gebouw. Dit is de fase waarin de basisstructuur van het gebouw wordt opgezet. Bij ruwbouw kun je denken aan het leggen van de fundamenten, het optrekken van muren, het plaatsen van de dakconstructie en het leggen van de vloeren. 

 

Ruwbouw is een van de belangrijkste fases van het bouwproces. Het vormt de basis van het verdere verloop van het bouwproces. Wanneer dit proces op de juiste manier en met kwaliteit wordt uitgevoerd zorgt het ervoor dat het gebouw is bestand tegen factoren, zoals sneeuw, regen en wind. 

 

Meer weten? Op deze website lees je alles over ruwbouw! 

De werkzaamheden die vallen onder ruwbouw

Binnen de ruwbouwfase worden er verschillende belangrijke werken uitgevoerd om de basis van het gebouw te vormen. Het metselen van de muren is een van deze fundamentele activiteiten. Het plaatsen van de dakconstructie is ook een van de werkzaamheden die worden uitgevoerd tijdens de ruwbouwfase. 

 

Het leggen van vloeren is eveneens een belangrijke stap in de ruwbouw. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar functionaliteit, maar ook naar de juiste ondergrond en verdere afwerking. Trappen zorgen vaak voor een mooie look in de woonkamer, maar zijn ook structureel belangrijk en moeten stevig worden gebouwd. 

 

Naast deze werkzaamheden zijn er nog een aantal werkzaamheden die tot de ruwbouwfase behoren. Het plaatsen van dragende wanden, het installeren van draagbalken en het voorbereiden van openingen voor deuren en ramen. 

Kosten ruwbouw 2024

Ruwbouw is een belangrijk proces in het bouwproces, maar wat kost ruwbouw eigenlijk? Ruwbouw kost gemiddeld tussen de €1.000,- en €1.300,- per vierkante meter aan leefruimte. De kosten hangen af van een aantal verschillende factoren: zoals fundering, dakconstructie, metselwerk, vloeren, trappen en elektriciteitswerk. De investering in ruwbouw is wel erg belangrijk. Ruwbouw zorgt namelijk voor een stabiele basis van het gebouw.

 

a house being built with wooden framing