Een deurklink of een deurkruk? Dit is het verschil!

Is het nou deurklink of deurkruk? Is het hetzelfde of zijn het toch echt twee verschillende dingen? Het zijn inderdaad twee verschillende dingen. Want wat tegenwoordig vaak een deurklink wordt genoemd is eigenlijk een deurkruk. Maar wat is dan wel een deurklink? In dit artikel wordt het verschil tussen een deurklink en deurkruk uitgelegd. 

Wat is een deurklink? 

Tegenwoordig vind je deurklinken met name bij deuren van boerderijen en schuren. De klink is te vinden aan de binnenzijde van de deur. En hangt in een haak met een oplooprug die aan de deur is bevestigd. Wanneer de deur wordt dichtgetrokken valt de klink over de haak. Om de deur te openen moet de klink worden opgetild. Deze simpele afsluitingstechniek zien we bij schuren en tuinhekken vaak nog terug.

Wat is een deurkruk?

Deurkrukken worden in de volksmond vaak een deurklinken genoemd, terwijl dit eigenlijk niet de juiste benaming is. Een deurkruk is gemonteerd in een deurslot en moet omlaag worden geduwd om de deur te openen. Wat de meeste mensen thuis gebruiken noem je dus een deurkruk. Tegenwoordig heb je bij het aanschaffen van deurkrukken veel verschillende varianten. Zo kan je kiezen voor zilveren deurkrukken, maar bijvoorbeeld ook een modern zwart deurbeslag. Deurkrukken zijn in kleuren en maten verkrijgbaar. Op de website van Ostiumhome vind je uiteenlopende keuze in deurkrukken.

Er is dus wel degelijk een verschil

Samenvattend is er dus wel degelijk een verschil: een klink dient zelf als slot en moet worden opgetild. Een klink bestaan uit een eenvoudige constructie terwijl een deurkruk veel bewegende delen en veertjes bevat. De meeste mensen hebben deurkrukken in hun huis.